Utazás

2017.12.04. 15:51

Újabb forrásból tájékozódhatunk az autóbuszjáratok aktuális menetrendjéről

<strong><em>Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az autóbuszos helyközi és az ÉMKK által üzemeltetett helyi közösségi közlekedést igénybe vevő utasok az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. megszokott utastájékoztatási eszközein túl újabb forrásból és formában tájékozódhatnak az aktuális érkezési és indulási időpontokról. </em></strong>

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az autóbuszos helyközi és az ÉMKK által üzemeltetett helyi közösségi közlekedést igénybe vevő utasok az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. megszokott utastájékoztatási eszközein túl újabb forrásból és formában tájékozódhatnak az aktuális érkezési és indulási időpontokról.

A társaság mintegy 9000 db autóbusz-megállóhelyén eddig egy-egy statikus menetrendi tábla tartalmazta az adott helyről induló járatok menetrendi adatait. Most olyan kiegészítő táblát is kihelyeznek valamennyi megállóba, amely annak országosan alkalmazott kódszámát és QR kódját is tartalmazza, s ez utóbbi beolvasásával a valósidejű járműkövetési rendszer adatai alapján azonnal tájékozódni lehet az adott megállóba a következő egy órában érkező és onnan induló autóbusz-járatokról, illetve a valósidejű adatoknak köszönhetően az esetleges késésekről, fennakadásokról is. A beolvasott kocsiállások kedvencként elmenthetők, így azok információi bármikor, újabb leolvasás nélkül megtekinthetők a webes felületen.

A tábla segítségével az információk elérése egyszerű, hiszen bármely okostelefon képes a QR kódok beolvasására, és a megállóhelyet a következő órában érintő autóbuszjáratok pontos menetrendi adatainak megjelenítésére. A kódleolvasó ma már sok telefonban előre telepítve van, de ha mégsem, rengeteg, ingyenesen letölthető változatot találunk az interneten. Mindemellett lehetőség van a megállóhely hatjegyű, országos kódjának begépelésére is a megallo.emkk.hu weboldalon.

A leolvasó alkalmazás telepítése és megnyitása után a QR-kódot „lefényképezve” a telefon azonnal megjeleníti a beolvasott megállóhely nevét, a pontos időt, valamint azon autóbuszjáratok – a jármű aktuális helyzete alapján az adott pillanatban kalkulált – várható érkezési időpontját és célállomását, melyek egy órán belül érkeznek arra a megállóhelyre, ahol éppen tartózkodunk.

Az információs táblák kihelyezése Hajdú-Bihar megye területén 1124 db és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 2578 db kocsiálláson már folyamatban van, és még év vége előtt megkezdődik a táblák kihelyezése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyszíneken is.

Az utastájékoztatás fejlesztése, az igénybe vehető eszközök körének bővítése, a korszerűsítési lehetőségek vizsgálata folyamatosan napirenden van a társaságnál, ennek keretében tervezik bővíteni a valós idejű adatszolgáltatásokon alapuló autóbusz-állomási utastájékoztató felületeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!