Uncategorized

2012.10.19. 09:35

"Ady suli nagyon jó" - Bemutatkozik a debreceni Ady Endre Gimnázium

A címben szereplő mondat az Ady-induló egyik sora, amit hosszú-hosszú évekkel ezelőtt Kálloy- Molnár Péter színművész, akkori adys növendék írt. Büszkén mondhatjuk: az Ady suli azóta is nagyon jó!

A címben szereplő mondat az Ady-induló egyik sora, amit hosszú-hosszú évekkel ezelőtt Kálloy- Molnár Péter színművész, akkori adys növendék írt. Büszkén mondhatjuk: az Ady suli azóta is nagyon jó!

Pongor Adrienn vagyok, és 3 éve tanulok ebben a gimnáziumban. Akkor döntöttem el véglegesen, hogy ide szeretnék járni, amikor eljött a szóbeli felvételi ideje. Beléptem a tanterembe, a tanárok rám néztek, s látták, hogy izgulok. Segítőkészek voltak, és mikor elkezdtünk beszélgetni, akkor sem adtak okot arra, hogy izguljak.

Jelenleg négyfajta képzés létezik nálunk: nyelvi előkészítővel induló emelt szintű dráma és ének-zene oktatás, hat évfolyamos képzés, "sima" nyelvi előkészítős, illetve két tannyelvű osztály egyaránt van. A hatosztályosok a 12. év után érettségiznek, s általános tanterv szerint haladnak. A nyelvi előkészítős osztályban, ahova én is járok, angolból és németből az első évben heti 19 nyelvóra van, emellett pedig szintfenntartó órák matematikából, magyarból, testnevelésből, valamint énekből, rajzból és informatikából. A következő 4 évben pedig általános tanterv szerint haladunk, és két nyelvet tanulunk. A két tannyelvű osztályba szintén 5 esztendeig járnak a diákok, viszont ők a 9. évfolyamtól kezdve angolul tanulják a matematikát, történelmet és a földrajzot. A 10. évtől ez az osztály is két nyelvet tanul: olasz, francia, orosz, német, valamint latin nyelv közül lehet választani. A drámás- énekes osztályban szintén 5 éves a képzés, és itt is az első év nyelvi előkészítő, viszont ide járó diáktársaink tanulnak kreatív ének, tánc és dráma, drámaelmélet tantárgyakat is. A Keleti István Művészeti Iskola az Adyban biztosít órákat, melyekkel segíti azokat a középiskolásokat, akik a színészettel szeretnének későbbiekben foglalkozni, vagy csak egyszerűen érdekli őket az effajta szabadidő-eltöltés. A foglalkozások délután, iskolaidő után vannak, és fejlesztik a beszédkészséget, táncot, éneklést, illetve kreativitást. Ezeken nemcsak a drámások, hanem bármely képzésre járó diákok részt vehetnek.

Az Ady sok tanórán kívüli elfoglaltságot biztosít diákjai számára sportban, színészetben és éneklésben és egyéb területeken is.

A sportolni vágyóknak futballra, floorballra, röplabdára, kézi-és kosárlabdára, valamint aerobicra van lehetőségük. Több csapatunk volt már megyei és országos versenyeken. Legeredményesebben ezeken a megmérettetéseken eddig aerobikosaink és focistáink szerepeltek. Minden télen el lehet elutazni az iskola által szervezett sítáborba is.

Az iskolánk rengeteg olyan programot szervez, mely segíti a diákok kulturálódását. A Csokonai Színházba szóló éves bérletet lehet vásárolni, mellyel általában hat előadást tekinthetünk meg. Minden "bejövő" évfolyam elutazik Ady Endre szülőhelyére, Érmindszentre. Nekem ez volt az első pozitívum, amikor a gimnáziumról érdeklődtem. Számomra fontos volt, hogy az iskola hű legyen a nevéhez, és ez nálunk így van. Gazdag programsorozat előzi meg az Ady-napot, amire mindig november 22-én, névadónk születésnapján kerül sor. Ilyenkor a megemlékezés mellett az osztályok különböző szellemi és sportversenyeken mérik össze erejüket. Ekkor szoktak ellátogatni hozzánk kovásznai testvériskolánk diákjai és tanárai is, akikhez nagyon régi kapcsolat fűz bennünket. Tavasszal pedig az adysok viszonozzák ezt.

Budapestre is lehetősége van menni évente az egész iskolának egy városnéző és múzeumlátogató napra, délután pedig egy színházi előadást tekinthetünk meg. Kevés diák szokta ezt az alkalmat kihagyni, ugyanis nem mindennap tudunk eljutni ilyen nagy közösséggel színházba. Jótékonysági bálunk is van minden év februárjában, ahol-amellett, hogy civilizált körülmények között, szép báli ruhában szórakozhatunk- tombolával, illetve a jegy megvásárlásával lehet támogatni az iskolát.

Azok sem unatkoznak, akik inkább egy könyvvel a kezükben, otthon szeretnek kikapcsolódni: bekapcsolódhatnak az "Olvass többet!" nemzetközi irodalmi vetélkedőbe, aminek egyre nagyobb sikere van gimnáziumunk falain túl is. Ezt jól bizonyítja, hogy rajtunk, adysokon kívül eddig összesen 18 általános és középiskola diákjai vettek részt ebben a megmérettetésben, határainkon innen és túl.

A közösségformálást segíti az erdei iskola, ahol a bejövő évfolyamok diákjai különféle csapatépítő játékok és sportvetélkedők segítségével ismerhetik meg egymást.

Úgy gondolom, nálunk a DÖK jól működik. A diákönkormányzat a diákok érdekeit képviseli, illetve programokat szervez számukra.. Ebben az évben az a megtiszteltetés ért, hogy engem választottak meg elnöknek, és most, hogy beleláttam az iskola több tevékenységébe, azt érzem, hogy 100%-osan diákbarát az iskolánk, és mindenki próbálja a legjobbat nyújtani az ide járó tanulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!