Helyi közélet

2016.01.28. 13:26

A magyar kultúra napját ünnepelték Hajdúdorogon

Hajdúdorog - 2015. január 22-én szervezett ünnepi műsort a Görög Demeter Művelődési Ház „Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből” címmel.

Hajdúdorog - 2015. január 22-én szervezett ünnepi műsort a Görög Demeter Művelődési Ház „Válogatás a magyar kultúra gyöngyszemeiből” címmel.

Simon Istvánné, a művelődési ház intézményvezetője szeretettel üdvözölte a megjelenteket – külön köszöntve a város polgármesterét. Elmondta: külön öröm számára az idén is zsúfolásig megtelt Mozi vetítőterme, hiszen ez azt jelenti, hogy a város oktatási,- nevelési intézményeinek pedagógusai, diákjai és a város lakói kiemelt figyelmet fordítanak a magyar kultúra megőrzésére.

A magyar kultúra megőrzése, megélése és átadása az utókor számára egy nemzet életében kiemelkedő jelentőséggel bír – osztotta meg gondolatait a megjelentekkel Csige Tamás polgármester. Kiemelte, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Himnusz, a magyar nép zivataros századaiból című alkotását, mely azóta is a magyar nemzet himnusza. Hozzátette, hogy a Magyar Kultúra Napja kiváló alkalom arra, hogy a fellépő gyermekek megmutassák azt, hogyan éljük meg saját kultúránkat nap mint nap, hogyan örökíthetjük át generációról generációra.

Ezen gondolatokhoz csatlakozott Mislovics Andrea muzeológus is, aki 16 éve vállal kiemelkedő szerepet Hajdúdorog kulturális életében. A múzeum felkarolja a hajdúdorogiak múltjáról, kultúrájáról, vallásáról tanúskodó tárgyakat, hogy azokat kellő szakértelemmel vizuálisan bemutassa. Ezek különleges kulturális értékek, a közember számára, élete boldogulásához nem feltétlen szükségesek, viszont ismeretük, szépségük, érdekességük az emberiséget, az emberi kultúrát magasabb szintre emelik – hangsúlyozta. Közművelődés nélkül nincs nemzet. Az évente közel 100 kulturális program lebonyolításával nagy hangsúlyt helyezünk az élő kultúra közvetítésére – tette hozzá. Továbbá kiemelte, hogy a Himnusz születésnapját ünnepeljük, amely nekünk magyaroknak nemzeti jelképünk, nemzeti imádságunk, nemzeti szimbólumunk, közösségi imánk és fohászunk.

Az ünnepi beszédet követően a rendezvényt a Világ-Virága Alapfokú Művészeti Iskola és a Szent Bazil Görögkatolikus Oktatási Központ 4. b osztályos tanulóinak Moldovai néptánca nyitotta meg. Az oktatási központ Mécses gyermekkara népdalcsokorral készült, Szegedi István, a gimnázium tanulója Illyés Gyula: Haza a magasban című versét szavalta el, míg Nagy Sára előadásában egy Kosztolányi mű hangzott el.

A Hajdúdorogi Egyesített Napközi Otthonos Óvodák - Itt a farsang áll a bál címmel összeállított programját a Maci csoport tagjai mutatták be. Orosz Nikoletta előadásában Wass Albert: A patkányok lázadása című írását, míg Anga Evelin Somogyvári Gyula versével örvendeztette meg a közönséget. Szakállas Csaba előadásában a Paradicsom közepében című népdal hangzott fel a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI irodalmi összeállítását követően. A három együgyű lány mesejátékát a Mórás diákok vitték színpadra, az iskola felsős diákjai pedig hatkezes zongorajátékkal kedveskedtek az egybegyűlteknek. A zeneiskola tanárainak előadásában Bartók Béla: Egy este a székelyeknél című zeneművét hallhattuk, a kamarakórus pedig régi kamarazenével szórakoztatta a nagyérdeműt. Arany János Fülemiléjének átiratát az Aranyhal Színjátszó csoport vitte színpadra. A Szent Bazilos Magi Boglárka a Széki születésnapi köszöntőt énekelte el. A mintegy 20 produkciót felvonultató kultúrcsokor záróelőadása – keretbe foglalva ezzel a magyar kultúra napját – a gimnázium 12. évfolyamos tanulóinak Szatmári néptánc-produkciójával zárult.

A rendezvény végén tombolasorsolásra került sor, melyen a Mészáros Károly Városi Könyvtár értékes könyvfelajánlásai találtak gazdára.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában