Helyi közélet

2015.06.16. 10:02

Privátban inkább használtat

Debrecen - A márkakereskedők azt remélik, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése.

Debrecen - A márkakereskedők azt remélik, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése.A személyautóknál a piaci növekedés az előrejelzésnek nagyjából megfelelően folytatódott. Lineárisan és időarányosan a 95 százalékos teljesítmény azt jelenti, hogy az erősebb tavasz és második félév az előrejelzés realitását, de inkább óvatosságát alátámasztja.

Öregek jönnek be

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete abban bízik, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább tart. A direkt magáncélra vásárlók jelenleg inkább a használtautó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó-import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

Pang a motorpiac

A haszonjárművek piacát továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. Mivel az NHP ebben az évben biztosan megmarad, az egyesületnél optimisták a teljes haszonjármű piac növekedési kilátásait illetően. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen. A motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, de végre százalékosan jelentősebb – kétszámjegyű - növekedést mutat. A szövetség tagjai szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, és a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában