Trilógia-saga: túl sok a kérdőjel

Vajon a Krisztus Pilátus előtt jön vissza hamarabb, vagy a Golgotát viszik el?
Vajon a Krisztus Pilátus előtt jön vissza hamarabb, vagy a Golgotát viszik el? - © Fotó: Archív
Debrecen, New York – Hiába kapott „álomajánlatot” a Golgotára, a gyűjtő továbbra is inkább az államnak adná el a képet.

– Egyáltalán nem tett még ajánlatot a magyar állam a Golgotára – mondta a Naplónak Pákh Imre, aki az eddigi nyilatkozataihoz képest jóval bizakodóbbnak tűnt, amikor a magyar állammal kötendő esetleges megállapodásról kérdeztük. Kiderült, a hangnemváltásban fő szerepet játszik, hogy a tárgyalások vezetését Halász János, tavaly leköszönt kulturális államtitkártól – akit lapunk sem tudott érdemi nyilatkozatra bírni ebben a témában – Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója vette át.

– Amióta őt kinevezték, azóta tudomásom szerint gördülékenyebben haladnak a tárgyalások a kanadaiakkal is – árulta el az ismert Munkácsy-gyűjtő.

Először Sanghajban

Kiderült, a főigazgatóval – aki az MNB műkincs-visszavásárlási programjának szakmai tanácsadója – csak tavaly októberben, egy sanghaji kiállításon ismerkedtek meg, ahol a szépművészeti tárlatán Pákh képei is szerepeltek. Azóta még egy alkalommal találkoztak, a Munkácsy és kora tárlat pekingi megnyitóján. A New Yorkban élő milliomos úgy fogalmazott, „Munkácsy-ügyben megértjük egymást Baánnal”. – Eddig még csak informális megbeszéléseink voltak, de bízom benne, hogy májusra ezt a témát lezárjuk – hangsúlyozta.


Trilógia-idővonal (kattintásra nagy méretben) Trilógia-idővonal (kattintásra nagy méretben) ©

Így viszont már érthető, miért is kért időt Pákh, az időközben, tavaly év végén felbukkant orosz vevőtől. A milliárdos „kérőnél” ugyanis szívesebben adná Munkácsy remekművét a magyar kormánynak. Kérdésünkre, adná-e olcsóbban a képet, ha a magyar állam megvenné, úgy fogalmazott: „bizonyos feltelek mellett némi rugalmasságra számíthatnak”.

Tízmillióra becsülik

S itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol rendre elbeszél egymás mellett a két fél. A műgyűjtő ugyanis lapunkak nyilatkozva azt bizonygatta, az Anyiszimov által ajánlott 10 millió dollár egyezik a Cristie’s és a Sotheby’s aukciósházak becsléseivel, valamint egy által felkért független szakértő véleményével. Bár azt Pákh is elismerte, hogy a becslés csak becslés, egy festmény árát végső soron a piac határozza meg. Baán azonban e kérdésben bár diplomatikusan fogalmazott, de nyilvánvalóvá tette, hogy a 10 millió dolláros összeg nem elfogadható Magyarország számára.

Baán dönthet

„Magyarország Kormányának egyértelmű szándéka, hogy a Munkácsy-trilógiát egyben tartsa, és a képek a debreceni Déri Múzeumban legyenek kiállítva. Munkácsy alkotásainak jelentősége felbecsülhetetlen, értéküket tekintve ugyanakkor megegyezésre kell jutni a képek tulajdonosaival, ez ügyben tárgyalások zajlanak, de azok még nem zárultak le” – írta a főigazgató kérdéseinkre küldött válaszában.

Kíváncsiak lettünk volna az illetékes minisztérium véleményére is, ám az Emmi a válaszadásra Baán Lászlót jelölte meg, így már szinte biztos, hogy Trilógia-ügyben rajta múlik a vétel, s – ellenben Halásszal – ő jogosult konkrét ajánlatot tenni, mind Pákhnak, mind a kanadai Hamilton Galériának.

– Sz. Fabók Ágnes –


Politikai fegyverré válhat Munkácsy festménye?

Pákh Imrét telefonon értük utól New Yorkban, s arról kérdeztük, hogyan került a képbe az orosz milliárdos, Vaszilij Anyiszimov. – Korábban is ismertük egymást, s úgy tudom, Vaszilij Anyiszimov előbb Bécsben, majd Budapesten látta a Golgotát, ezért amikor megtudta, hogy eladó, bekapcsolódott a folyamatba, s írásos ajánlatott tett nekem tavaly év végén, ami most március elsején jár le – válaszolta a Munkácsy-gyűjtő. Pákh Imre arról is beszélt, több alkalommal járt már az ingatlan és bányászati üzleteiből meggazdagodott Anyiszimov házaiban, szardíniai nyaralójában. – Az orosz pravoszláv egyház egyik legnagyobb mecénása, az ő támogatásából fejezték be a római ortodox templom felújítását, s építetettek újakat Kubában és a Dominikai Köztársaságban. Most épp az egyik legnagyobb moszkvai katedrális felújítása zajlik, s az sem elképzelhetetlen, hogy oda szánná a festményt – latolgatta a magyar-amerikai milliomos, megjegyezve: Zürich-ben Anyiszimovnak akkora háza van, ahol szintén elférne az alkotás.

Kérdésünkre, nem tart-e attól, hogy a Golgota orosz kézben politikai fegyverré válhat, melyet Magyarország ellen fordíthatnak, Pákh úgy fogalmazott, ez szerinte egy hívő, gazdag, orosz ember ajánlata, ami teljesen politkamentes.

Négy nappal Putyin után

Árulkodó jel vagy csak szerencsétlen véletlen, hogy Putyin budapesti látogatása után négy nappal derült ki az orosz vevő tavaly évvégi ajánlata, melyről Pákh – elmondása szerint – csak a kormányzati döntéshozókat tájékoztatta, s nem tudja, honnan tudhatta meg a bulvárlap. Az ajánlattevőről ráadásul köztudott, hogy Putyin hűséges embere. Anyiszimov legutóbb ezt tavaly ősszel bizonyította, amikor a Bécsben ragadt, moszkvai kapcsolatairól híres ukrán gázoligarchát, Dimitro Firtash-t segítette ki 155 millió dolláros kölcsönnel, hogy az kifizethesse óvadékát.


Anyiszimov a dzsúdószövetség elnöke, Putyin jó barátja |Fotó: AFP Anyiszimov a dzsúdószövetség elnöke, Putyin jó barátja |Fotó: AFP ©

Munkácsy Golgotája tehát egy olyan szimbolikus alkotás lehet az oroszok kezében, melynek esetleges Magyarországnak ajándékozása, vagy Moszkvába vitele üzenetértékű.


Miért akarja annyira eladni a Golgotát Pákh?

E kérdést bizonyára sokan feltették már, hiszen köztudott, hogy a műgyűjtő évek óta tárgyal hol a magyar kormány megbízottjaival, hol különböző vevőkkel. Nem titok hát, hogy „szabadulna” már a Munkácsy-festménytől, ami egyrészt méreténél fogva is sok fejtörést okoz, másrészt a biztosítási összege, az állagmegóvási munkálatai is sokba kerülnének, ha el kellene hoznia a Déri Múzeumból, s épp nem lenne másik fogadóképes intézmény. Mindez azonban szóba sem került, amikor erről kérdeztük a kárpátaljáról elszármazott gyűjtőt, aki meglepően részletesen mesélt terveiről a Naplónak.


Pákh Imre képére az elmúlt években is számtalan ajánlat érkezett, mégsem szánta rá magát az eladásra... | Fotó: Archív Pákh Imre képére az elmúlt években is számtalan ajánlat érkezett, mégsem szánta rá magát az eladásra… | Fotó: Archív ©

– A Golgotáért kapott pénzt további Munkácsy képek felvásárlására szeretném költeni, ugyanis legalább húsz olyan mű van még, amire fáj a fogam, s a következő 2-3 évben megjelenik a piacon. Ezek közül több olyan meghatározó kép van, mint például a Milton, ami jelenleg New York Public Library (New York-i közkönyvtár – a szerző) tulajdonában van – árulta el Pákh Imre, hozzátéve: a könyvtár fő profiljára kíván koncentrálni, s emiatt fokozatosan értékesítik képeik egy részét.

– Az első körben is volt már egy szép Munkácsy, de a Miltont még nem hirdették meg eladásra, de nagyon bízom benne. Vannak továbbá privát gyűjteményekben lapuló festmények, melyeket még szintén nem láthatott a magyar közönség, s ezek bizony nem két fillérbe kerülnek – magyarázta, s utalt arra, elképzelhetőnek tartja, hogy folytatódik a szépművészetivel való jó együttműködés, melynek gyümölcseként a 2018-ra felépülő új Magyar Nemzeti Galériában akár hosszútávra is letétbe helyezné addigra még gazdagabbá váló Munkácsy-gyűjteményét.