Helyi közélet

2015.07.31. 08:06

Túl drágán parkolunk Debrecenben?

Debrecen - Ismét fellángolt a vita a Napló Agóra fórumán a debreceni parkolási tarifákról.

Debrecen - Ismét fellángolt a vita a Napló Agóra fórumán a debreceni parkolási tarifákról.

Ábrahám László arra hívta fel a figyelmet, hogy a repülőtéren amíg a rokonságot és azok csomagjait kirakta, egy nem több mint három perces parkolásért a közelmúltban, 420 forintot kértek tőle. Szerinte ez arcátlanság! Állítja, hogy ilyen magas tarifák sehol sem léteznek!

Baja bája, hogy nincs sarc

Koczka Ferenc azt írta: teljesen egyetértek Lászlóval, annak ellenére, hogy olvastam a repülőtér igazgatójának erre vonatkozó válaszát néhány hete. Én készséggel elhiszem, hogy a reptér fejlesztése sokba kerül. Ez viszont így, ilyen áron akkor sem más, mint az utazók megsarcolása. Visszaélnek azzal, hogy a Mikepércsi út messze van, nehéz a bejutás.

A buszosok ugyanezt csinálják. Csak meg kell nézni, hogy mennyibe kerül egy buszjegy a reptérre. 500 forint, amíg egy sima jegy csak 300. Ide drágább a gázolaj, vagy rosszabb az út? Ugyan már! Sarc!

Így folytatta: nézzük meg a Nagyállomás esetét. Máshol a parkolásért este csak hatig kell fizetni. Az állomásnál jóval tovább, szinte addig amíg az utolsó vonat is bejön. Ha elköveted azt a hibát, hogy kimégy az este fáradtan hazaérkező rokonod elé, fizess!

De lásd még a Nagyerdő, a kórház, a klinika környékét is. Ha beteg vagy, ha pihenni akarsz fizess – fogalmazott Koczka Ferenc.

Gyulai Vilmos közölte: Budapesten van türelmi idő a repülőtéren. A terminálhoz legközelebbi prémium parkolóba történő behajtáskor parkolójegyet kapunk és öt percen belüli kihajtás esetén a használata díjmentes.

Kiss Péter nemrég Baján járt ahol meglepve tapasztalta az amúgy nagyon szép főtéren ingyenes a parkolás. De szerinte nem csak a főtéren hanem egész Baja területén így van ez. Megszokásból kereste a parkoló automatát és csodálkozott, hogy sehol nem találja.

[poll id="974"]

Karácsonyi György arról írt, hogy Vácott két éve ingyenes a parkolás, bár a parkolórákra nincs kiírva.

Nem lehet elég parkoló

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke úgy fogalmazott, megértem, hogy sokan ácsingóznak az ingyen parkolás után és kisebb városok példáival jönnek. A valóság ezzel szemben az, hogy a városokat, így Debrecent sem arra tervezték, hogy több százezer autó közlekedjen vagy parkoljon naponta. Igaz, át lehet építeni a városokat és lehet több parkolót kialakítani, csak el kell dönteni, hogy ezért mondjuk a Kistemplomot vagy valamelyik műemléki épületet bontjuk le. A történelmi városközpontokban sose lesz annyi parkolóhely mint amennyire igény lenne. Ezért illúzió azt hinni, hogy önmagában az ingyenes parkolás mindent megold. Ha mindenhol ingyenes lenne a parkolás, akkor meg sorra érkeznének a sehol nem lehet parkolni típusú levelek.

Hozzátette: amit a repülőtér megközelítésével kapcsolatban művelnek, az tényleg lehúzás. Nem csak a parkolás, hanem a DKV-s busz is az, nem is beszélve a taxisokról.

Olcsó a brassói

A HP monogrammal bejelentkezett olvasónk arra az álláspontra helyezkedett, hogy a magas parkolási árak alkalmazása Debrecenben csupán néhány személy döntésén múlik, még akkor is, ha azt – bevezetés, vagy módosítás előtt – egy döntéshozó testület elé kell terjeszteni. Nálunk szombat 14 óráig parkolási díjat kell fizetni. Budapesten már több mint tíz éve ingyenes a parkolás szombaton.

Melyik önkormányzatnak nem jön jól az ölébe hulló pénz – tette fel a kérdést HP.

Egy névtelen kommentelő azt osztotta meg, hogy fővárosunkban évek óta ingyenes a parkolás karácsony és újév között! Miért Debrecen jár elől minden negatív viselkedésben – kérdezte.

Végül M. Zs. arról számolt be, hogy két éve Brassóban (500 ezres nagyváros, jelentős idegenforgalmi centrum) a városházától, a Fekete-templomtól 2-3 perc távolságra, főszezonban, ebédidőben óránként 1,5 lejért, tehát körülbelül 90 forintért parkolt.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában