Továbbra is vészben mentenek

Továbbra is vészben mentenek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Tarlótüzek, szabálytalan veszélyesanyag-szállítók is munkát adnak a tűzoltóknak.

Hajdú-Biharban tavaly több tűzesethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak, mint műszaki mentéshez, nőtt a téves riasztások száma és megújult a szervezet informatikai rendszere – sorolta 2014-es évértékelőjében Kovács Ferenc parancsnok. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság keddi, a Megyeházán tartott rendezvényén részt vett dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes is.

Tűzvizsgálat

2014 egyik legfontosabb feladata a szabadtéri tűzesetek megelőzését szolgáló lépések megtétele volt, ennek érdekében valamennyi ilyen esetet alapos tűzvizsgálati eljárásnak vetették alá és szükség esetén intézkedtek. Eredményként mintegy 20 százalékkal csökkent tavaly a szabadtéri tűzesetek száma – emelte ki Kovács Ferenc. Hozzátette: Hajdú-Biharban, mint mezőgazdasági megyében jellemzően nagy a vonulási költség, főleg mert gyakran vízhiányos területeken kell beavatkozni.

2014-ben 1085 tűznél és 1030 műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Sajnos, 679 téves jelzés is volt, ami jóval több a 2013-as 492-nél. Ennek elsősorban az az oka, hogy a tűzjelző központok üzemeltetői gyakran elmulasztják a szakszerű karbantartást – adott magyarázatot Kovács Ferenc. – Minden tűzesetet kivizsgáltunk, ezeknél 18 alkalommal bűncselekmény megalapozott gyanúja merült fel. Tavaly négy halálos áldozatot követelt megyénkben a tűz – összegzett.

Mobil labor

Kiemelte a tűzoltóság iparbiztonság területén tett erőfeszítéseit. A megyében e szempontból 47 veszélyes üzem van, tavaly 74 ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelem emberei, akik igen szigorúan gyakorolják ezen jogkörüket. A legkomolyabb esemény egy szeptemberi, hűtőházban történt ammóniaszivárgás volt, amikor 10 dolgozó lett rosszul.

Az elmúlt évben megérkezett a megyei katasztrófavédelem mobil laborja, mely a korábbinál gyorsabb, szakszerűbb helyszíni szemlét és beavatkozást tesz lehetővé például gázszivárgásnál, antrax-gyanúnál. Tavaly 14 vonulásuk volt – ismertette a parancsnok.

A tűzoltóság felügyeli a veszélyes áruk – nagyrészt közúton végzett – szállítását is. 2014-ben 127 akcióban 1362 járművet ellenőriztek, ebből 18 estben találtak valamilyen szabálytalanságot, és tíz esetben, összesen 6,1 millió forint értékben bírságoltak. (Vasúti szállításnál a mérleg 38 akció, 305 szerelvény, 5 szabálytalanság, és 1 bírság 975 ezer forintért.) – A közúti ellenőrzések zöme az ártándi határátkelő közelébe tevődött át, mert a belépő kamionosok értesítik egymást a hatóság tevékenységéről, de a határhoz közel még nem tudnak kikerülő útra térni – mondta el Kovács Ferenc.

Kitüntetettek

Beszámolt arról, hogy 2014-ben 1600 középiskolás ismerkedett a katasztrófavédelem munkájával a közösségi szolgálat kereteiben. Műszaki fejlesztés is történt: egy gépjármű fecskendővel és 5 személyautóval bővült az eszközállomány.

Végezetül felidézte, hogy tavaly három megyei munkatárs kapott Kiemelt Helytállásért főigazgatói elismerést. Azok, akik márciusban Apafánál egy vasúti tartálykocsiba mászva egyenként mentették az ott tisztítás közben rosszul lett munkásokat (melyek egyike meghalt).

HBN-SzT


Kevesebb „fehér folt”

2014-ben sikeres évet zárt a katasztrófavédelem – jelentette ki dr. Góra Zoltán, országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes. – Országos szinten csökkent a szabadtéri tűzesetek, a kéménytüzek, a szén-monoxid mérgezések száma, a veszélyes árut szállító járműveknél is kevesebb szabálytalansággal találkoztak az ellenőrök, a veszélyes üzemekben pedig nem történt jelentős káresemény – részletezte.

Mint elmondta, az önkéntes tűzoltó egyesületeknek régi álmuk vált valóra azzal, hogy a hivatalos tűzoltók nélkül, önállóan is beavatkozhatnak – ha megfelelő felkészültséggel rendelkeznek. Pályázati források révén javult a felszereltségük, működési feltételeik; 2014-ben 300 millió forintra pályázhattak, idén már 500 millió forintra a keretösszeg.

Az őrs-program kapcsán hangsúlyozta: 40 őrs működik ma, az a vállalás, hogy 25 percen belül megérkezzen a segítség mindenhova. Ennek érdekében idén 11 új katasztrófavédelmi őrs létesül majd, csökkentve a „fehér foltok” számát. Góra Zoltán a polgári védelemben fontos szerepet játszó önkéntes mentőcsoportokról szólva köszönetet mondott a vendéglátóknak azért, mert a Hunor mentőcsoport – mely felkészültsége alapján a világon bárhol bevethető – rendszeresen Hajdú-Biharban végzi a minősítő gyakorlatait. Megemlítette, hogy 2014-ben elkészült egy magyar gyártású tűzoltó gépjármű fecskendő prototípusa, idén pedig megkezdődhet a sorozatgyártás.


Önkéntesek

26 önkéntes tűzoltó egység tartozik az Igazgatóság illetékességi területéhez, 19 Hajdú-Bihar, 7 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Ebből 16-tal van együttműködési megállapodása a megyei katasztrófavédelemnek, ők tavaly összesen mintegy 10 millió forint támogatásra pályázhattak.