Helyi közélet

2008.05.30. 10:13

Megyei közgyűlés

<p>38 jelenlévő képviselővel megkezdte ülését a megyei közgyűlés. A képviselők 38 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadták a megye idegenforgalmi helyzetéről szóló tájékoztatót, amelyben megfogalmazták:</p>

11 23

A közgyűlés elfogadta a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulás 2007-es tevékenységéről szóló beszámolóját. A társulás tavalyi tevékenységében a környezetvédelem, vízminőség-védelem, területfejlesztés és vidékfejlesztés került előtérbe, ezzel elősegítve az elsődleges társulási céloknak a Tisza folyó védelmének, valamint a Tisza menti régiók társadalmi, gazdasági fejlődésének, lemaradásuk mérséklésének a megvalósulását.

Az önkormányzat közgyűlése döntött: a biharkeresztesi Bocskai István, Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon pedagógusok szakmai, módszertani továbbképzése és a debreceni Kós Károly Művészeti Szakképző Iskola, Diákotthon, Kézműves Udvarház intézményi minőségirányítási programjának továbbfejlesztése és a pedagógiai tevékenység fejlesztése céljából pályázatot nyújt be a közoktatási intézményekben a mérés, értékelés, ellenőrzés támogatására.

10 20

A képviselők elfogadták a hulladékgazdálkodásról szóló beszámolót, amely taglalja:

A megyében három regionális hulladékgazdálkodási gyűjtőkörzetet alakítottak ki. Berettyóújfaluban, Debrecenben és hajdúböszörményben. Hajdú-Bihar megyében az ISPA program megvalósításával jelentős javulás következett be a környezet állapotában, csökkent a környezeti terhelés, kedvező hatása minden környezeti elemen mérhető, illetve a megye határain is túlmutat.

A megyei külügyi kapcsolatairól szóló beszámolót is elfogadták a képviselők.

A közgyűlés módosította a 2008-as költségvetési rendeletet. A megyei közgyűlés tárgyalta a tavalyi év gyermekvédelmi beszámolót.:

Az önkormányzat 2007-ben jelentős forrásokat rendelt a gyermekvédelmi intézményrendszer átalakításához. Berettyóújfaluban a speciális gyermekotthon megépítéséhez 83 millió forintot, a Komádi Gyermekotthon kiváltásához 30 millió forint saját forrást biztosított.

A nagykorú fiatalok lakáshoz jutásának biztosításához 1 millió 346 ezer forint támogatással járult hozzá.

A megyei önkormányzat tervezi az intézmények további korszerűsítését, a nagy létszámú gyermekotthonok végső átalakítását 2012-ig, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek családias nevelését helyettesítő ellátások színvonalának emelését.

9 20

Az idegenforgalom mutatószámai

A 2007-es idegenforgalmi tájékoztató alapján elmondható, hogy akár a hazai, akár a külföldi vendégek számában az ország megyéi között elismert helyen áll Hajdú-Bihar.

Az adatok mutatják, hogy a megye idegenforgalommal foglalkozó szereplői egyre jobban kihasználják a területre, tájra jellemző, természeti vagy ember alkotta vonzerőket. Mivel 2008 a Vizek Éve, tavasszal és ősszel felértékelődnek az egészségturisztikai kínálatok, nyáron pedig az élővizek adta lehetőségek, és Hajdú-Bihar megye vonzerői között egyaránt fellelhetőek a termál- és gyógyvizek, valamint az élővízi sportok, kikapcsolódások adta lehetőségek, ezért várható a megye idegenforgalmában való pozitív elmozdulás

 A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2007-ben 2006-hoz képest országos szinten a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 2,6%-kal, míg a vendégéjszakák száma 1,1%-kal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 2007-ben 2,7 éjszaka. A vendégek átlagos tartózkodási ideje 2007-ben Hajdú-Bihar megye tekintetében 6%-kal csökkent. Az Észak-alföldi régióban kedvezően alakult a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma, a belföldiek száma 2,7%-kal, a külföldiek száma 19,6%-kal nőtt 2006-hoz képest.

Ez azt eredményezte, hogy összességében 6,3%-kal több vendéget fogadott a régió, mint 2006-ban. A vendégek átlagos tartózkodási ideje a régióban 2007-ben 2,6 éjszaka volt, ami 18,8%-kal kevesebb az előző évhez képest. A régió megyéi között Hajdú-Bihar megyében 8,4%-kal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7,2%-kal nőtt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 0,9%-kal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2006-hoz képest. Hajdú-Bihar megye vonzerői

A megye természeti vonzerői között meghatározó a gazdag termál- és gyógyvízkincs, a Tisza és mellékfolyói, a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a megye egyéb táj- és természetvédelmi értékei.

A termál- és gyógyvízkincs egészség-, és gyógyturisztikai szempontból történő hasznosítása és fejlesztése érdekében a megyei önkormányzat 2006. január 1-jétől tagként vesz részt az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület munkájában. Az egyesület elsődleges célja, hogy elősegítse a termál-, és gyógyturizmus érdekeltjeinek aktív részvételével az Észak-alföldi régió termál- és gyógy-idegenforgalmának fejlődését.

A Hortobágy, Közép-Európa legnagyobb füves pusztája a megye kiemelkedő természeti értéke, amely hazánk első nemzeti parkja, és 1999 decemberétől az UNESCO Világörökségének része.

A tavaly megnyitott M3 Archeopark közel 5 hektáros területen mutatja be a tájegység történetét, népi kultúráját.

Turisztikai fejlesztések A megyében több jelentős turisztikai fejlesztés valósult meg tavaly.

Ezek között említhető a hajdúnánási gyógyfürdő fejlesztése, valamint a város főterének felújítása, Hajdúböszörmény városában a Bocskai tér rekonstrukciója, a gyógyfürdő fedett részének átadása, Nyíracsádon a Malom Galéria felújítása, a debreceni Gyógyfürdő felújítása, a Nagyerdei Kultúrpark Madárvédelmi Tanösvénye, a hortobágyi Látogatóközpont, Hortobágy-Mátán az Erdei iskola (Fecskeház) átadása, Földes településen a Strandfürdő és Szabadidőközpont bővült egy 25 m-es hideg vizes feszített víztükrű medencével, Hajdúsámsonban átadásra került a Helytörténeti Múzeum kiállítóterme, valamint Martinkán a Közösségi Ház új épülete.

A Tisza-tóhoz kapcsolódó idegenforgalmi beruházásként készült el Folyási Horgász és Üdülőparadicsom.

A bővülő, minőségi szolgáltatások nyújtása érdekében történtek szálláshelyfejlesztések, így a négycsillagos Hotel Lycium Átrium, BEST WESTERN Hotel Kálvin, vagy a nem régiben átadott ötcsillagos Divinus Szálloda, négycsillagos Panoráma Wellness Apartman Hotel Hajdúszoboszlón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában