szon-sportoldal

2008.07.08. 09:48

Sitkutól érkezik a segítség

<p>Sitku Ernő beadta a derekát. Egyedül azon ászok közül, akiket a magyar férfi kosárlabda válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, Mészáros Lajos ismét csatasorba szólított. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/sitkutol-erkezik-a-segitseg/cn/szon-news-km_01-20080708-092308"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Kálmán László, vagyis annak a gárdának a legnagyobb klasszisai, amely 1999-ben utoljára harcolta ki az Európa-bajnoki részvételt – nos, ők nem kértek a feladatból. A Marso-Vagép NYKK frontembere viszont igent mondott, emígyen kulcsfigura lehet az augusztus 20-án kezdődő Eb-selejtező-meccseken..

Az ellenfelek listája félelmetes: Bulgária, Finnország, Olaszország és Szerbia vár a mieinkre, csupán az első helyzetett jut tovább automatikusan. A kialakított négy csoportból a három legjobb második is megmutathatja magát a kontinensviadalon, a maradék tízből a hat legtöbb pontot szerző együttes megkapaszkodik az A osztályban, míg az utolsó négy osztályozóra kényszerül, végül az utolsó kettő menthetetlenül kipottyan. A rendszer bonyolultnak tetszik – a lényeg: a Mészáros-alakulat a süllyesztőt kívánja elkerülni, ezért hajt az elkövetkező hetekben.

Mészáros Lajos volt az, aki hívott, jelezvén, hogy szükség van a rám – merült a részletekbe a megérdemelt pihenőjét töltő Sitku Ernő. – Úgy gondolom, nem csak akkor kell rendelkezésre állni, amikor sikeres időszak köszönt a válogatottra, akkor is, amikor segítségre szorul. Nem szeretném, ha kizuhanna a csapat és kilátástalan helyzetbe sodródna a magyar kosárlabda a nemzetközi színtéren, a magam módján megpróbálok segíteni.

A felkészülés július 14-én kezdődik, mivel a kapitányváltást követően alig néhány napja kértek fel, már nem tudtam módosítani a nyári programot, így egy héttel később csatlakozom a kerethez.

Tisztában vagyok azzal, mivel szeptember 20-ig távol leszek, a bajnokságra hangoló Nyíregyháza kénytelen sokáig nélkülözni, de Kmézics Zorán jó edző, nyilván megtalálja a megoldást. Ugyanakkor a világ szűk élvonalához tartozó olasz, vagy a szerb válogatott ellen fogok pályára lépni, ez pedig komoly megmérettetés számomra, ennek még mindig hasznát vehetem.

Sitku Ernő 2005 nyarán öltötte fel legutóbb a honi legjobbakat felvonultató gárda szerelését – most kész a bevetésre. Tagadhatatlan tény, döntésében jelentős szerepet játszott a szakmai stáb vezetőjének személye, no meg az sem elhanyagolható szempont, hogy Horváth Imre, az egykori nyíregyházi tréner is tagja a teamnek.

– Nem titok, Mészáros Lajosnak sokat köszönhetek, korábban lehetőséget adott a válogatottban és a Honvédban klubedzőként is támogatott. Ráadásul nekem harminchat évesen is megtiszteltetés a nemzeti csapatot képviselni, remélem, hozzjárulhatok ahhoz, hogy teljesítsük küldetésünket.

Helbich is Egerszegen

Trepák Zoltán után a Marso-Vagép NYKK másik játékosa is elfogadta az „osztálytárs” Zalaegerszeg ajánlatát. A horvát Srdjan Helbich egy évre szerződött a zalaiakhoz, akik nyilvánvalóan a nyírségi színekben produkált teljesítmény megismétlését várják a centertől.

- Koncz Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!