Helyi közélet

2015.09.15. 11:30

Több mint 40 bérletes hangverseny

Debrecen - Páratlan zenei élményeket kínál a Zeneművészeti Kar 2015/2016-os évadra meghirdetett öt hangversenysorozata.

Debrecen - Páratlan zenei élményeket kínál a Zeneművészeti Kar 2015/2016-os évadra meghirdetett öt hangversenysorozata.

- A Debreceni Egyetem meghatározó szerepet tölt be a város kulturális életében, amihez a Zeneművészeti Kar a jövő énekes és hangszeres művészeinek nevelésével, illetve a fiatal zenészeknek nyújtott bemutatkozási lehetőséggel járul hozzá - fogalmazott Csernoch László tudományos rektorhelyettes a kar idei hangversenysorozatait beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Rendhagyó felkérések és évfordulók gazdagítják a Zeneművészeti Kar most induló tanévét. A zene világnapján, október elsején – a város történetében először – a kar Szimfonikus Zenekara ad majd ünnepi hangversenyt. Bartók Béla halálának 70. évfordulójára is készülnek a zeneművészetisek, decemberben Bartók Zongorafesztivált tartanak, jövő tavasszal pedig megemlékeznek az intézmény iskolaalapító-igazgatójáról, Gulyás Györgyről.

- A hangversenyek jó alkalmat jelentenek, hogy tanáraink és legtehetségesebb hallgatóink bemutatkozzanak. Nem szabad elfelejteni, hogy ők adják az utánpótlást a város professzionális zenei intézményeinek, például a Csokonai Színháznak. Másik bemutatkozási lehetőség számukra a tavaly, kísérletként indult koncertsorozat a felújított nagykárolyi kastélyban, ahol minden hónapban fellepnek diákjaink. A zenekultúra átadása ugyanolyan fontos, mint a szakmai képzés, ezért örülünk annak, amikor ifjúsági hangversenyeinken tele van gyerekekkel a 300 főt befogadni képes Liszt termünk – sorolta Duffek Mihály dékán.

A Liszt terem klimatizálása, egy új orgona építése, valamint a még 1974-ben beszerzett zongorák felújítása is szerepel a kar idei tervei között. Mindez több százmillió forintba kerülne, amihez minisztériumi támogatásra számítanak.

Mind az öt nagy sikerű hangversenysorozatát meghirdeti a Zeneművészeti Kar a 2015/2016-os szezonra. Az Universitas-Debrecen sorozat idén már 23. évadához érkezik, ennek keretében vendégművészek is jönnek a cívisvárosba, például a világ szaxofon művészeinek élvonalába tartozó Arno Bornkamp, az Amszterdami Konzervatórium tanára.

- A Konzervatóriumi Esték és az ifjúsági, Hang-Játék-Zene sorozatunk is jubilál ebben az évben, mindkettő a 15-ik évadába lép. A Konzervatóriumi Estéken saját művésztanáraink mellett legtehetségesebb hallgatóink is fellépnek, a Hang-Játék-Zene három koncertjéhez kötődően pedig ebben az évben is hirdetünk rajzpályázatot a gyerekeknek, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Zenei Könyvtárával közösen. Folytatódik legfiatalabb zenei sorozatunk, a Vasárnapi Muzsika is, minden hónap utolsó vasárnapján várjuk a zeneszerető hallgatóságot a Kölcsey Központban, illetve szintén havonta egyszer – a Szatmárnémeti Filharmónia meghívására –, Nagykárolyba utaznak diákjaink a patinás Károlyi kastélyba, hogy koncertet adjanak – foglalta össze Váradi Judit dékánhelyettes.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában