Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.04. 07:34

Nézőpont: Tükröt tartó csemeték

– Sokat megengednek maguknak a mai fiatalok! – dohogunk, amikor azt halljuk, hogy egyes tizenévesek milyen önfejűek, szemtelenek, engedetlenek, jó esetben csak beszólnak, rosszabb esetben kezet is emelnek szüleikre, tanáraikra, nem tisztelnek se Istent, se embert, féktelenül vedelnek, szórakoznak és nem ritkán állat módjára viselkednek - Palicz István jegyzete. 

– Sokat megengednek maguknak a mai fiatalok! – dohogunk, amikor azt halljuk, hogy egyes tizenévesek milyen önfejűek, szemtelenek, engedetlenek, jó esetben csak beszólnak, rosszabb esetben kezet is emelnek szüleikre, tanáraikra, nem tisztelnek se Istent, se embert, féktelenül vedelnek, szórakoznak és nem ritkán állat módjára viselkednek - Palicz István jegyzete. Abban minden jó érzésű ember egyetért, hogy le kellene törni a maguknak mindent megengedő fiatalkorúak szarvát, és rendet kellene tenni a fejükben, a hogyanhoz érve azonban már megáll a tudomány.

Mit kezdjünk például a 10-11 éves tolvajokkal, garázdákkal? A két (13 és 14 éves) kölyökkel, akik húsvéti első napján fellöktek, kiraboltak és alaposan helyben hagytak egy férfit Nyíregyházán? (A legtöbb fiatal fejében szerencsére meg sem fordul ilyesmi, sokkal inkább attól tart, hogy maga is áldozattá válik...) Milyen büntetést kapjon a 17 éves tiszafüredi leányanya, aki kedden otthonában megszülte, majd magára hagyta, kvázi megölte gyermekét?

A fiatalkorú elkövetők jól megérdemelt büntetését nem elvitatva, azonnal felvetődik a szülők felelősségének és alkalmasságának kérdése. Kötelességük (lenne) nevelni a gyereket, tudni, hogy mikor hol jár. Azzal, hogy lazán tartják a gyeplőt vagy egyenesen elrettentő mintaként szolgálnak csemetéjüknek, hatalmas hibát követnek el. Ez persze jogilag nem büntethető, de – akárcsak az iskolai lógások esetében – itt is célszerű lenne egyfajta „zsarolással” rábírni a gyermekvállalókat, hogy tegyék a dolgukat: próbáljanak embert faragni az utódjukból. Mindannyiunk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!