Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.03. 16:07

Ingoványos a talaj a gazdák talpa alatt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Legtöbb a belvíz Ibrány, Fehérgyarmat, Vásárosnamény és Mátészalka körzetében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Legtöbb a belvíz Ibrány, Fehérgyarmat, Vásárosnamény és Mátészalka körzetében.A tetemes, ráadásul kedvezőtlen eloszlásban jött égi áldás, no meg a 15-25 centiméternyi lehullott hó rengeteget rontott a megye mezőgazdasági területeinek belvíz borítottságán, amely már alaposan meghaladja a 15 ezer hektárt - számolt be az áldatlan márciusi helyzetről lapunknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezető falugazdásza.

Dajka Sándor kifejtette: Megyénkben Ibrány, Fehérgyarmat, Vásárosnamény és Mátészalka körzetében a legnagyobb a belvízborítottság. A belvizes területek egyharmada őszi vetés, 25-30 százaléka őszi szántás a maradék 35-40 százalék pedig rét-legelő illetve egyéb mezőgazdasági terület. A gondokat ráadásul tovább fokozhatja a következő 5-6 napban várható újabb 20-25 mm eső.

A szakember a növénytermesztés gondjai között felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók március közepétől nem tudnak rámenni a földjeikre, az őszi kalászosokat nem tudják fejtrágyázni, s ahol már ezt elvégezték, a víz ott is kimoshatja a tápanyagokat a tábláról. A repce köztudottan nem bírja a vízborítottságot, így az ilyen helyeken várható az állománypusztulás. A tavaszi vetések alá az őszi szántások megkezdett elmunkálása értelemszerűen leállt s nem tudni, hogy a vízzel telített, szinte ingoványosnak tűnő talajokra mikor lehet ismét rámenni a gépi munkákat folytatandó. Mindezek következménye, hogy a tavaszi munkák elvégzésére alkalmas időtartam egyetlen hónapra rövidül, igen csak nehéz feladat állítva ezzel a gazdákat.

A kertészetről szólva Dajka Sándor végezetül elmondta, bár a metszést a gyümölcsösök 90 százalékán már elvégezték, ám a nyesedék eltávolítása az ismert időjárási körülmények miatt még sok helyen hátra van. Amíg viszont a gally kitolás nem történik meg a sorközökből, az ezévi növényvédelmet megalapozó lemosó permetezés sem indulhat. A gazdák tehetetlenek, idegességüket pedig csak növeli a félsz, mekkora kárt okozhattak gyümölcsöseikben a március közepi fagyok. A falugazdászokhoz érkeznek a fagykár bejelentések, de erre csak később, virágzásban adható érdemleges válasz.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!