Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.04.22. 15:55

Gasztrohét Ajakon

Ajak - Április 19-én ért véget az az öt napos programsorozat, melyet „Gasztrohét” néven rendezett a Kultúra Háza.

Ajak - Április 19-én ért véget az az öt napos programsorozat, melyet „Gasztrohét” néven rendezett a Kultúra Háza.Ízleld meg a hagyományt!” – állt a sokat sejtető invitálás a plakátokon, amit meg is tehettek az érdeklődők az erre a hétre látványkonyhává alakult intézményben.

A szervezők minden nap meghívtak egy-egy helyi, hagyományos ételek elkészítésében jártas asszonyt, akik nagy örömmel mutatták be kedvenc ételük elkészítésének fortélyait. A fiatalabbak érdeklődve hallgatták a hasznos tippek és trükkök mellett az egyes finomságokhoz társított, sokszor vicces, vagy éppen elgondolkodtató történeteket.

Ha valaki nem csak kóstolni jött, akár tevékenyen is részt vehetett az elkészítés folyamatában, amire persze a legtöbb jelentkező a gyerekek sorából került ki. A vállalkozó kedvűek megtudhatták, hogyan is készül például a puliszka, a derelye, a darás káposzta, a lapcsánka vagy éppen a nyögő.

Napjaink reformkonyhájában is egyre gyakrabban találkozni olyan ételekkel, melyeket szüleink, nagyszüleink előszeretettel fogyasztottak, mára azonban feledésbe merültek, vagy csak egyszerűen „kimentek a divatból”. Pedig az elmúlt egy hét ínyencségeinek sikerére visszagondolva, az idősek tudnak valamit.

Ha volt valami tanulsága az elmúlt napoknak, akkor az a következő: gasztronómiai értékeinket megőrizni és továbbadni kötelességünk és hál’ Istennek, Ajakon van is mit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!