Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.02. 15:27

„Kresztelenül”, de nem esztelenül Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Mi történik akkor, ha egy forgalmas kereszteződés lámpája éppen nem működik, és rendőri irányítás sem segíti dolgunk? Dudálunk? Tolongunk? Koccanunk? &#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kozlekedes.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A Nyíregyházán közlekedők hasonló helyzettel nézhettek szembe szeptember első napján, munkából hazatérve.

Alig egy éve történt, hogy Németországban és Hollandiában bizarr kezdeményezés látott napvilágot: egyes kisvárosokban felborították a rendszert és kikapcsolták a közlekedési lámpákat, valamint leszerelték a KRESZ-táblákat. Az autósok és a gyalogosok így egyenlő jogokat kaptak. A leszerelési akcióval a balesetek számát szerették volna csökkenteni.

Bármilyen meglepő, kiderült, hogy sokkal jobban figyelnek a járművezetők egymásra, ha nincsenek lámpák és táblák, amelyek a hétköznapokban koordinálják utunk. Eredmény: győz a józanész, sokkal jobban figyelünk, kevesebb a baleset.

De hogyan oldják meg azt a helyzetet az autósok Nyíregyházán, amikor csúcsidőben, egy forgalmas kereszteződés lámpái éppen nem működnek? Igaz, ebben az esetben azért táblák segítették az eligazodást, ennek ellenére mégis észrevehető volt, hogy lassabban, megfontoltabban közlekedünk, minden balesetveszélyes szituációt elkerülve. Sőt, érdekes módon a szitkozódásokat is felváltotta az udvarias kommunikáció.

Leszűrhető tehát, ha akarunk, akkor igenis tudunk vezetni ésszel, és nem csak tövig nyomva a gázpedált lesz, ami lesz alapon.

Kapcsolódó cikkek:

- Kálnai Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!