Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.09.03. 12:20

A VIDOR Fesztivál szerdai kínálata Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Szerda este héttől a nagyszínpadon az Új Színház társulata Nagy Ignác – Parti Nagy Lajos Tisztújítás című zenés-táncos cselvígjátékát viszi színre.</p>

Tisztújítás a nagyszínpadon

Nagy Ignác darabjából írta Parti Nagy Lajos. „A színészek óriási lendülettel és kedvvel vetik bele magukat a játékba – írta a darabról a Népszava, a kultura.hu pedig így értékelt: „Az Új Színház nagy dolgot tett: egy estére letörölte a keserű ráncokat az arcokról…”

A szereplők:
Dr. Langyos, főorvos: Hirtling István
Kinga, a felesége: Györgyi Anna
Aranka, a sógornője: Pokorny Lia
Nelly, szobalány: Botos Éva
Farkasfalvy, alispán: Eperjes Károly
Tornyai, szolgabíró: Huszár Zsolt
Hajlósi, aljegyző: Vass György
Dr. Heves, ügyvéd: Almási Sándor
Darabos, jurátus: Széll Attila
Damázsdi: Nagy Zoltán
Schnaps, fogadós: Kovács Krisztián
Virágos György: Keresztes Sándor
Aranyos Mihály: Galkó Balázs
Zabfalussy, köznemes: Gosztonyi János
Karmady, köznemes: Tóth Simon Ferenc m.v.
Rendező: Szinetár Miklós

Prímástalálkozó

Szerda este héttől a téren rendhagyó prímás találkozóra várják az érdeklődőket. Ebben a rendkívüli felállásban három kiváló zenész viszi a prímet: Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Both Miklós játszik népzenét, természetesen saját egyéniségüknek megfelelő módon és ki-ki a saját hangszerén.

Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A műfaj legnagyobb egyéniségei közül hallhatjuk még a hegedűvirtuóz Pál István „Szalonnát”, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázst, és két kiváló énekesnőt, Herczku Ágnest és Korpás Évát is.

Pánik a téren

Szerda este fél tíztől kitör a Pánik. Persze, csak a filmvásznon. Till Attila első rendezéséban a fő szerepeket Gubík Ági, Schell Judit, Bánsági Ildikó és Ónodi Eszter játsszák. Zsuzsi (Gubík Ági), a fiatal PR-igazgató harminc éves korára pánikbeteg lesz, s a Pánik Klinika ambiciózus terapeutája próbálja meggyógyítani. A klinika falain túl persze mindenki teljesen normálisnak tűnik. Valójában azonban Zsuzsi anyja és barátnője, Ilona leküzdhetetlen vásárlási- és kalandlázban ég, Ilona lánya gyermekét túlzóan féltő kismama-parától szenved, Zsuzsi öccse pedig anyjukra támadó szörnyeket lát. Gubík Ági az idei Filmszemlén a Legjobb női alakítás díját kapta.

Féktelen, sokszínű vidám zene

Este nyolckor lép színpadra az Oroszországból érkező Terem quartet, az együttes csak ezen az estén látható Magyarországon. Az orosz zene igazi utazó nagykövete ez a kvartett. A világ legnagyobb fesztiváljai és legrangosabb koncerttermei mellett felléptek már többek között II. János Pál pápa tiszteletére a Vatikánban mintegy félmillió néző előtt, vagy a moszkvai Kremlben a német-orosz csúcstalálkozó kulturális fő attrakciójaként.

Rajongóik között tudhatják Károly herceget, az angol trónörököst éppúgy, mint Peter Gabrielt, a szupersztár zenészlegendát. Koncertjeiket a hihetetlen virtuozitás és a mindent elsöprő lendület jellemzi; a páratlanul gazdag orosz népzene ámulatba ejtő varázslata. „A Terem Quartet zenéje féktelen, sokszínű és nagyon vidám.” – jellemezte őket a Rough Guide, s minden bizonnyal az őket meghallgatók sem lesznek más véleményen.

Plazma a kamarában

Szerda délután hattól és este tíztől a Krúdy Kamara színpadán a KoMa Társulat Garaczi László Plazma című darabját mutatja be. A szinhaz.hu krituikusa azt írta: „Vállalkozásuk üdítő, vitamindús, téli színházcsömör ellen kiváló orvosság.”, a Magyar Hírlap pedig így értékelt: „Gúnyos, élvezettel pimaszkodó, éles szemű megfigyelésekkel teli életképeket játszanak el a mindennapjainkból…Friss, üde, okosan szellemes színházat játszanak.” 

Kapcsolódó cikkek:

 

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!