Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.28. 15:53

Kezdődjön az alma betakarítás!

<p>Nyíregyháza - Gyors egyezséget majd a betakarítást követően meg kell beszélni az ágazati gondokat. 25 forint körül alakulhatna ki egy mindkét oldal számára elfogadható, egyensúlyi ár, hangsúlyozta Demendi László csütörtöki sajtótájékotatóján</p>

– A kétségtelenül meglévő feszültségek, problémák megoldására mindent meg kell tenni, hogy további károkat se a termelők, se pedig a feldolgozók ne szenvedjenek el, s az almapiac szereplői között megegyezés szülessen – hangsúlyozta Demendi László MSZP-s honatya csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szocialista országgyűlési képviselők azon dolgoznak, hogy végre elkezdődjön a megyében az idei alma betakarítása.

- A termékpálya valamennyi szereplőjének javasoljuk – így Demendi – , hogy most ne az idáig vezető útra, hanem az előttünk álló probléma megoldására koncentráljunk, s lehetőleg tartózkodjanak egymás minősítésétől, kioktatásától!
Demendi László a megoldás irányában tenni képes valamennyi szereplőnek üzent: "Javasoljuk a Kormánynak, hogy folyamatos kapcsolat tartás mellett az agrárminiszter ne csak közvetítsen, hanem vezesse is a tárgyalásokat és ismertesse a már megtett intézkedéseket!

A probléma már túlnőtte a termelői demonstráció szintjét ezért a tárgyalásokba be kell vonni termelőket, feldolgozókat, a finanszírozó pénzintézeteket, az érdekvédelmet és a köztestületeket is.

A feldolgozók fejezzék be a bújócskát, alakítsanak ki elfogadhatóbb és egyértelmű álláspontot, mert be kell látniuk, hogy a 15-20 forintos áron emelni kell, s a legnagyobb veszteség, ha az üzem nem termel. A termelők tárgyaljanak addig míg meg nem egyeznek, de óvakodjanak a feszültségek fokozásától és ük is lássák be, a 30 forintból engedni kell!

Az egyensúlyi ár 25 forint körül kialakulhat. A termékpálya szereplőinek finanszírozásában résztvevő bankoknak pedig azt javasoljuk, olyan üzletpolitikát folytassanak, hogy tömeges tönkremenetelhez, az egész ágazat ellehetetlenüléséhez ne vezessen!

A falugazdászok helyzetével, jövőjével kapcsolatosan nyilvánosságra került belső körlevéllel és az azt kommentáló ellenzéki hangnemmel kapcsolatban Demendi László leszögezte: sajnálatos, hogy egy félreérthető MgSzH elnöki levél került megfogalmazásra, de az is, hogy nem tanult emberekhez méltó az a hangnem, amellyel a nyilvánosság elé vitte mindezt az ellenzék.

Egyébként pedig a falugazdászok leépítése egyáltalán nincs napirenden és az önkormányzatokra sem akarják ráterhelni az fenntartásukat, csupán arról van szó, hogy az idén a szakigazgatásban bevezetett elektronikus változások, ezeknek megfelelő hatékony munkavégző, szaktanácsadó helyiségeket igényelnek, melyek kialakítása önkormányzati érdek is.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!