Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.04. 07:26

Nyíregyháziak boncolása Debrecenben - az orvosok sem értik

<p>Nyíregyháza - Megtudtuk, hogy 2008 január 1. előtt a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban, vagy a kórházhoz tartozó vonzáskörzetben bekövetkezett rendkívüli halál esetén a holttestet a Pathológiai Osztályra szállították.</p>

- A hatósági boncolások helyben, a mi bonctermünkben történtek úgy, hogy a kirendelt szakértők (nyíregyházi rendőrorvosok, vagy a DE-OEC-ÁOK Igazságügyi Intézetének orvosai és boncmesterük) jöttek ide. Mi csak a helyszínt biztosítottuk a boncoláshoz - mondta Dr. Francz Mónika, a kórház Pathológiai Osztály osztályvezető főorvosa.

A boncolás gyorsasága attól függött elsősorban, hogy a kijáró orvosszakértők hogyan tudták beütemezni a boncolást. A főorvos hozzátette: amint azt a rendőrség is elmondta, a holttest beszállításának költségét valamint a temetési engedély, halottvizsgálati bizonyítvány kiállításának időpontjáig a tetemhűtési díjat a hatóság fizeti, az elszállítási dijat, és a bizonyítvány kiállítása utáni napok hűtési díját a hozzátartozó.

- Ez a rendszer évtizedek óta olajozottan működött így. Január 1-től az új rendszert vezették be, aminek hátterét, indokait nem ismerjük - fűzte hozzá dr. Francz Mónika. A pathológusok már a kész rendelkezéssel szembesültek 2007 végén. - A hatósági boncolások szervezése, elvégzése a rendőrkapitányság és az Igazságügyi Intézet hatáskörébe tartozik - tette hozzá.

Rendeletek szabályozzák

Azt, hogy a rendkívüli halálesetekben a boncolást Debrecenben kell végezni, kormányrendelet szabályozza. A rendelet egyik melléklete Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézetét jelöli ki a halottakkal kapcsolatos vizsgálatokra, ezek az igazságügyi boncolás, hatósági boncolás, valamint ismeretlen személyazonosságú halottak boncolása - tudtuk meg Fülöp Gergelytől, a rendőrség sajtórefrerensétől. Bővebben...

Előzmény:

Kapcsolódó cikkek:

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!