Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.10. 12:10

Népművészet a nemesi fészekben

<p>Tuzsér - A táborban régi foglalkozásokat elevenítenek fel, és megismerhetik a gyermekek, mivel foglalkoztak őseink. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/nepmuveszet-a-nemesi-feszekben/cn/szon-news-km_01-20080710-114306"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Immár a tizedik Kárpát-medencei Kézműves és Hagyományápoló Tábort tartják ezekben a napokban több mint száz résztvevővel a tuzséri Lónyay-kastélyban. Vass Noémi az erdélyi Gyergyószárhegyről érkezett a táborba.

– A csoportvezetőnk minden évben a legjobb táncosokat hozza. Már két évvel ezelőtt is jöhettem volna, de sajnos nem volt útlevelem. Minden évben azok a gyerekek jöhetnek, akik jól tudnak táncolni. Legjobban a kézműves foglalkozásokat szeretem. Itt tarisznyát nemezeltem, kosarat fontam, gyöngyöt fűztem, medált készítettem, könyvjelzőt varrtam keresztszemes öltésekkel. Sok ajándékot tudok hazavinni. Voltam már hasonló táborban, ott fakéregből készítettünk dísztárgyakat.

Novella Boglárka Királyhelmecről (Szlovákia) jött. – Most vagyok itt először, hasonló táborokban azonban szinte minden évben voltam. A gyöngyfűzés a kedvencem, nagyon szeretem a gyöngyékszereket. Szívesen tanulom meg a többiek énekeit és táncait.

A kárpátaljai Szenykiv Mónika Aknaszlatináról rándult át Tuzsérra – immáron másodszor. Szívesen jöttem újra, mert tavaly is nagyon jól éreztem itt magam. A makramézás, a kosárfonás és a szövés a kedvencem. Érdekesek voltak a történelmi foglalkozások is (honfoglalás, Mátyás király kora, a reneszánsz) A táncházat és az élőzenét is szeretem, mert más embert „farag” mindenkiből. Most a Szeredás együttes zenéjére táncolunk.

Szörnyi Szilárd Erdélyből, Hétfaluból érkezett, ő is második ízben van Tuzséron. – Már tavaly is sok barátot szereztem, és sok mindent megtanultam a kézművességek közül. Más a társaság, mint tavaly, de azért vannak néhányan, akik akkor is itt voltak. A délelőttök is jól telnek: játszunk és focizunk.

Kulcsár Emesének nem kellett messzire menni a táborba, hiszen tuzséri. – Már hatodik éve vagyok táborlakó, nekem az tetszik a legjobban, hogy minden évben színes egyéniségek jönnek össze. Szeretek énekelni, táncolni és kézműveskedni is. Mindig sok barátot szerzek. Délelőtt drámajátékokat játszunk, különböző mondákat, regéket játszunk el. Ezeknek a játékoknak csapatformáló ereje van: megismerjük egymást a közös feladatoknál.

Ma egyebek mellett Kóka Rozália előadása, holnap pedig a Csak tiszta forrásból! című hagyomány-átörökítő konferencia érdekes előadásai kínálnak hasznos elfoglaltságot.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!