Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.09. 08:50

Itáliában kalapoztak a dalos ifjak

<p>Firenze – A nyíregyházi Kodály Zoltán Zeneiskola végzős nyolcadokosai a reneszánsz év jegyében július első hetében felejthetetlen kiránduláson vettek részt Olaszországban. <dia width="900" height="700" alt="Itáliában kalapoztak a dalos ifjak 2008.07.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/It_li_ban_kalapoztak_a_dalos_ifjak_2008_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Itáliában kalapoztak a dalos ifjak 2008.07.09." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/italiaban-kalapoztak-a-dalos-ifjak/cn/szon-news-km_01-20080709-085106"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Világhírű városokban utcazenéltek a Cantemus ifjú művészei

A lehetőséget a Kossuth- díjas, kiváló karvezető és zenetanár, Szabó Dénes teremtette meg a tanulóknak. Korábban is járt már a Cantemus Gyermekkórus Olaszországban, a nagy sikerre való tekintettel ismét meghívást kaptak Don Failli reccelo-i plébános úrtól. Cserébe felléptek a városban és a vasárnapi misén is, ahol Failli tiszteletes elismerően beszélt a fiatalok tehetségéről. A Kodály–módszer híre így Itáliába is eljutott.

A 48 diákot Szabó Dénes és neje, valamint az osztályfőnökök: Kiss Gáti Istvánné és Csernus Enikő, és a tiszadadai Fodor testvérek kísérték, ami nem kis felelősséget rótt a felnőttekre a közel száz nevezetesség megtekintése közben.

Az évfolyam hatalmas lelkesedéssel vágott neki az útnak, voltak, akik két nappal korábban jöttek haza a németországi Born- ból, ahol szintén rengeteg emlékkel gazdagodtak. Az olasz úton odafelé Velence, Padova, Firenze és Pizza vonalon mentek, hazafelé megálltak Veronában. Az égiek kedveztek a csapatnak, mivel az egész kirándulás alatt ragyogó napsütés és felhőtlen ég tündökölt felettük.

Százezret kalapoztak

Jártak a pizza-i csodák terén, Veronában, Rómeó és Júlia házánál, dalra fakadtak a firenzei dómban, fürödtek a Tirrén-tengerben. Az ifjak az utcai zenéléstől sem riadtak vissza a világhírű városokban, a kalapozás mintegy 100 ezer forintot hozott a „művészkonyhára”. Ebből fizették ki a velencei vaporetto költségeit, sőt még zsebpénzre is futotta belőle!

– Érdekes színfoltja úti élményeinknek az énekkari egyenruhában előadott mezítlábas turné. Történt ugyanis, hogy a reccelo-i fellépés után Don Failli meghívta a gyerekeket fagyizni, de mivel balett cipőben voltak, mezítláb tették meg az egy kilométeres távot – mesélte a karvezető.

Szabó Dénes számára ez a hónap újabb nagy kalandot tartogat: hamarosan Japánba utazik, egy Nemzeti Kórus Verseny zsűritagja lesz, ahol Kocsár műveket adnak elő.

– Szerencsés vagyok, hiszen annyi szépet láttam már. Szeretnék eljutni valamikor Dél–Afrikába is – tette hozzá.

 

Külföld - az ígéret földje?

Szabó Dénes a Kodály–módszer jellem és emberfejlesztő vonását tarja a legfontosabbnak. Ezért, és a magas szintű oktatás miatt a Kodály Zoltán Zeneiskolába minden évben több, mint kétszeres túljelentkezés van. Ennek ellenére azt tapasztalja, hogy míg korábban a legkiválóbb tanulók életpályának választották a zenét, addig ma már inkább egyfajta kedves hobbi, a komolyzene presztízse nagyot zuhant az utóbbi időben. – A legkiválóbb muzsikusokhoz hasonlóan egyre többen próbálnak szerencsét külföldön. Ingoványos talaj manapság a tanári pálya, nincs tekintélye a pedagógusoknak, sem olyan hatásos eszközük, amivel célt érhetnének. Olykor az osztálymorál sem az igazi, s ennek a tisztességes tanulók isszák meg a levét. Mégsem adom fel, mert szeretek tanítani – summázta Szabó Dénes.

 

- Vállaji Orsolya -

napi / 07 08 / Cantemus 1-6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!