Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.11. 13:02

Esélyt növel az Új Tudás Program

<p>Nyíregyháza - Az MSZP azt tartotta szem előtt, hogy hosszú időt hagyjanak a szakmai vitákra, azt követően pedig az érdekképviseletek is elmondhassák még véleményüket az új programról.</p>

Még javában tart a megérdemelt nyári pihenő a diákok és a pedagógusok számára, azonban már az oktatás volt a főszereplő azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken tartott NyíregyházánTukacs István országgyűlési képviselő. Mint elmondta, az MSZP-frakció kedden elfogadta az Új Tudás Programot, amelyet előzőleg több fórumon is megvitattak.

A párt azt tartotta ugyanis szem előtt, hogy hosszú időt hagyjanak a szakmai vitákra, azt követően pedig az érdekképviseletek is elmondhassák még véleményüket az új programról. Az új program tehát elkészült, amelyet kedvezően fogadtak minden oldalról. Az Új Tudás Program egyik lényeges eleme, hogy megteremtse az esélyegyenlőséget, illetve a korai fejlesztés esélyét. Ennek érdekében növelni kell a bölcsődei és óvodai férőhelyeket, bővíteni kell a védőnői hálózatot. Csökkenteni kell a települési, földrajzi helyzetből adódó különbségeket is integrációs és esélyteremtő programokkal. Nagy figyelmet fordít a program a tehetséggondozásra és a kollégiumok fejlesztésére.

A kollégiumok ne alvóhelyek, hanem a képességek kibontakoztatásának színterei legyenek – hangoztatta a képviselő. Az Új Tudás Program foglalkozik a pedagógusok jobb megbecsülésével, a pályakezdő pedagógusok támogatásával is annak érdekében, hogy visszaállítsák a pedagógus pálya vonzerejét. A program szerint bérpótlékokat kapnak többek között a pályakezdők, a sajátos nevelést igénylő gyermekekkel foglalkozók, az átlagon felüli teljesítményt nyújtó pedagógusok. Az osztályfőnöki pótlék emeléséről nem született még egyértelmű állásfoglalás. Az Új Tudás Program megvalósítása 50 milliárd forintot igényel, ezt már betervezik a 2009-es évi költségvetésbe.

Második napirendi pontként Jeszenszki András önkormányzati képviselő szólt a Nyíregyházán megvalósított nyári napközis ellátásokról. Önkormányzati támogatással Nyíregyházán a múzeumfalu, a Kisvakond Tanoda, a Sóstói Lovasklub fogad összesen 1317 gyermeket, míg Szigligeten a nyáron 720 gyermek pihenhet. Támogatja az önkormányzat a Huszártelepen lévő tábort is, amely az ott élő gyermekeknek kínál hasznos időtöltést a gyermekjóléti központ szervezésében.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!