Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.04. 16:24

Borulna a költségvetés

<p>Nyíregyháza - A Fidesz által javasolt árcsökkentések 320 milliárd forint hiányt jelentenének a költségvetésnek.</p>

Az ellenzéki pártok adójavaslatait értékelte pénteken nyíregyházi sajtótájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter. Mint elmondta, a Fidesz által javasolt árcsökkentések 320 milliárd forint hiányt jelentenének a költségvetésnek. Ez a tétel annyi, mint amennyit családi pótlékra vagy gyógyszertámogatásra költ az állam. Ha a kormány meglépné az áfacsökkentéseket, ezzel veszélyeztetni a költségvetési egyensúlyt.

A Fidesz politikusai populista, de nem felelősségteljes javaslatot hoztak nyilvánosságra – hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője. Utalt arra is, hogy az energiárak növekedésére adekvát módszerekkel kell válaszolni. Ilyen adekvát módszer a szociális alapú kompenzáció, illetve olyan költségvetési támogatások nyújtása, amelyek energiamegtakarításra ösztönöznek. Erre a célra szívesen növeli a pályázati források összegét a kormány – emelte ki Veres János.

Szólt arról is, hogy az MDF és a Fidesz javaslatainak több eleme ellentétes az Európai Unió jogrendszerével. A sajtótájékoztatón szóba került az Advertum Kft. is. Egy kormányhatározat szerint a kormány kezességvállalása mellett 5,2 milliárd forintos hitelhez juthat a kft., de mint pénteken elhangzott, eddig nem jelenkezett olyan pénzintézet, amely a hitel folyósítását vállalta volna.

Tukacs István országgyűlési képviselő a fideszes politikusok azon állítását cáfolta, amely szerint Nyíregyháza válságban van. Elmondta, hogy a megyeszékhelynek az a célja, hogy minél több uniós forrást szerezzen meg, minél több uniós projektet valósítson meg.

 

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!