Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.10. 08:34

A Vasvári Pál Társaság a Mátraalján

<p>Június 29-én negyvenkét fő indult egynapos kirándulásra a Mátraaljára. A reggeli indulásnál nem volt kegyes az idő a Vasvári Pál Társaság tagjaihoz, mert esett az eső, de Polgárnál már kisütött a nap, s jobbik arcát mutatta Péter-Pál.</p>

Első programunk a vár megtekintése volt Sirokon,mely erős láncszemet jelentett váraink sorában Eger, Cserépvár és Szarvaskő mellett a török ellen vívott harcban. A meredek kaptatón a vállalkozóbbak mászták meg a várhegyet. 

Fáradtságunkért kárpótolt bennünket a lenyűgöző panoráma. Következő állomás a Recsken található Bányászati Múzeum volt, ahol Hugyecz János igazgató úr érdekfeszítő előadást tartott a recski érc- (arany, ezüst,réz, stb) bányászatról, s a község történetéhez szorosan kapcsolódó "átnevelő, megsemmisítő haláltáborról". Elszorult torokkal, a rémségeket gondolatban átérezve néztük meg a Nemzeti Emlékparkban az emlékművet s a mementóként megőrzött "büntető barakkot".

Ezt követően Parádfürdőn az Ybl Miklós által Károlyiaknak tervezett Cifra istállóban a Kocsimúzeumot és a méntelepet csodálhatta meg a kiránduló csoport.  A szépen rendbentartott Parádsasváron csak külsőleg nézhettük meg a szintén Ybl Miklós által tevezett, 1881-ben gyönyörű építészeti stílusban felépített Sasvárat a jelenlegi Kastélyszállót és a lerobbant, rég bezárt üveggyárat. 

Hazafelé Feldebrőn az Árpád-kori templom altemploma ejtett csodálatba mindenkit. Aba Sámuelről, koráról és a templom történetéről tartott értékes előadást a túristák tájékoztatására jól felkészült templomgondnok.  A nap végeztével Szincsákné Porkoláb Elza nyugdíjas pedagógus tagtársunk következő- képpen összegezte a kirándulók egyöntetű véleményét:

"Reggel az eső majdnem elriasztott, de végtelenül sajnáltam volna, ha ezt a nagyon gazdag és érdekes kirándulást bármilyen okból kihagyom."

Hankó András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!