Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.06. 06:28

Vigyázó szemek a bulizó(ná)k körül

<p>Nyíregyháza - „Megfáradt” fiatalok sokaságát látni a városban, amint hazafelé baktatnak az éjszakában szombat-vasárnap hajnalban. A rendőrség megduplázott éjszakai járőrszolgálattal vigyáz a biztonságra a forgalmas szórakozóhelyek környékén.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Rendorseg%20%20es%20bulizok%20video.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/vigyazo-szemek-a-bulizonak-korul/cn/szon-news-km_01-20080605-064640">Közbiztonság&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Az utóbbi években, évtizedben jelentősen megváltoztak a fiatalok szórakozási szokásai. A szülők egyre fiatalabb korban, s egyre hosszabb „kimenővel” engedik diszkóba és egyéb szórakozóhelyekre csemetéiket hétvégente. Egy-egy jó bulinak mára elengedhetelen kellékévé vált a cigi és az alkoholfogyasztás, a dáridó nem ritkán kora hajnalig is eltart. Elszórtan bár, de „megfáradt” tizen- és huszonévesek sokaságát látni a városban, amint hazafelé baktatnak az éjszakában. Taxira nem futja, tömegközlekedés nincs, így hát marad a gyaloglás.

– A veszély árnyékként követi ezeket a fiatalokat. Ezt felismerve – a közterületen elkövetett szabálysértések, bűncselekmények megelőzése, illetve visszaszorítása, a polgárok biztonságérzetének növelése és a fiatalkorúak fokozott védelme érdekében – megdupláztuk a rendőri jelenlétet péntek és szombat éjszakánként a belváros forgalmas szórakozóhelyeinek környékén.

Idén 3,7 millió forinttal támogatta az önkormányzat az éjszakai járőri szolgálat fokozottabbá tételét. Immár nem négy, hanem nyolc rendőr figyel, vigyáz a lakosság nyugalmára és a bulizó ifjak biztonságára – taglalta Nagy László alpolgármester.

Hogyan előzzük meg?

A sértettek és elkövetők potenciálisan veszélyeztetett rétege a gyermekek és fiatalkorúak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkaptányság az aktív jelenlét mellett például online és nyomtatott kiadványokkal kíván tenni a bűnmegelőzésért. A bulizóknak azt tanácsolják, amennyiben nagykorúak, csak mértékkel fogyasszanak szeszes italt, magatartásukkal ne zavarják mások kikapcslódását, a lakosság nyugalmát, valamint nem üljenek volán mögé bódult állapotban!

Adott helyen, bizonyos szituációban – amikor talán némi alkohol is befolyásolja a magatartást – létrejöhet olyan szituáció, melyben a hölgyek bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Hazafelé tartva jobban teszik, ha kerülik a kevésbé forgalmas, bokrokkal körülvett helyeket. Ha észreveszi, hogy követik, készüljön fel egy esetleges támadásra. Ha lehet, haladjon forgalmas, kivilágított útszakaszon, csatlakozzon másokhoz, kérjen segítséget, akár telefonon is – áll a főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai között.

A leggyakoribb jogsértések

1. Szexuális zaklatás, erõszakos közösülés
2. Rablás
3. Zseblopások
4. Garázdaság
5. Gépjármû lopás, gépkocsi feltörés
6. Graffiti, rongálás

Kapcsolódó cikkek:

Hétvégi szex a haverok örömére
A kamaszok szexuális aktivitása mind nagyságát, mind jelentőségét tekintve világszerte, folyamatosan nő. Ez számos problémát vet fel.

Buli helyett nemi erőszak
A megalapozott gyanú szerint a fiatalember augusztus 7-én délután azzal csalta el 14 éves lányismerősét, hogy házibuliba viszi, majd útközben, egy elhagyatott területen megerőszakolta.

Felhőtlenül buli a FŐHE búcsúnapján is!
Átvitt és szó szerinti értelemben is felhőtlenül telt az idei FŐHE fesztivál a Nyíregyházi Főiskolán. A fiatalok sztárfellépők társaságában bulizhattak a keddtől csütörtökig tartó Főiskolások Hetén.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!