Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.06. 06:11

Versenyt nyertek a szabolcsi fiúk

<p>Kállósemjén - Lehetséges, hogy egy kállósemjéni informatika tanárnő háromfős csapatával megnyer egy országos honlapkészítő versenyt? Igen lehetséges! És azt is elárulták a versenyzők: hogyan nyertek négy laptopot!&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kallosemjen-nyiregyhaza-thinquest-verseny.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

- Tizenkét éve tanítok számítástechnikát a Kállósemjéni Álatlános Iskolában - mondta Egri Józsefné Ica, a ThinkQuest honlapkészítő verseny győztes (Don Quijote) csapatának kapitánya. - Nyíregyházán is tanítok, ott találkoztam egy tehetséges fiatalemberrel (Pethő László, az Arany János Gimnázium tizenegyedikes tanulója), akinek elkezdtem versenyek után kutatni a világhálón: ekkor találtam rá a ThinkQuest Nemzetközi Weblapkészítő versenyre. Már csak plusz két főt kellett találni, hogy nevezhessünk a megmérettetésre.

A ThinkQuest versenyről

Az Egyesült Államokban 1996 óta rendezik meg a versenyt, amelyen három-hat fős csapatok indulhatnak weblapjaikkal. Az oldalaknak a tizenkét megadott téma egyikéről kell szólnia, melyek között szerepel a művészet és szórakoztatás, az ipar és a kereskedelem, de a filozófia és a sport is. Az elkészült műveknek alkalmasnak kell lenniük arra, hogy érthetően tájékoztassák olvasóikat az adott témáról.

A verseny célja az, hogy a szerkesztésben résztvevő fiatalokat együttműködésre késztesse, hogy azok megosszák tudásukat egymással és a világgal. Ezzel összhangban az értékelésben szerepet játszik a tartalom eredetisége, a szövegek minősége, a honlap megjelenése és szervezettsége. Mivel a verseny keretében készülő weblapok elsődleges célja az oktatás, figyelembe veszik azt is, mennyire áttekinthető, és mennyire veszi figyelembe a célcsoport igényeit. Nagyobb eséllyel indulnak a versenyben azok a csapatok, amelyek munkáján látszik, kihasználták, hogy a csapattagok másmilyenek, máshonnan érkeztek, és ha a honlap valamilyen globális üzenetet hordoz.

- Második tagként egy nyolcadikos kállósemjéni fiúra esett a választás (Alvári Tamás), aki már előzőleg is rengeteg verseny nyert meg, a harmadik csapattag pedig a fiam lett (Egri Tamás), mert jól megy neki az angol, és a képszerkesztéshez is ért.

Érdekessége a történetnek, hogy a három fiú a díjátadón találkozott először, addig csupán msn-es és skype-on tartották a kapcsoltatot.

- Nyertes weblapunk a megújuló energiaforrásokról szólt, ami eleinte nem igazán érdekelt, de aztán megkedveltem a weblap készítése során (még az is megfordult a csapat fejében, hogy vásárolnak egy napelemes kisautót - a szerk.) - mondta Egri Tamás, a Zrínyi Ilona Gimnázium tizenegyedikes tanulója. - Én a szöveget készítettem el, és fordítottam le angolra, emellett a képfeliratokat is én csináltam meg.

- Először az értékelést kaptuk meg a magyarországi versenyről - vette át a szót Egri Józsefné -, mely szerint a nyolcvan elérhető pontból 74-et kaptunk. A versenykiírásban egyik fontos szempont volt, hogy az internetes eszközöket használják a fiatalok: ez nekünk tökéletes (maximáléis pontszámot kaptunk rá), mert három iskolából jöttek a kreatív diákok - csak interneten tudták tartani a kapcsolatot. A nyertes honlapunkon tetszett még a zsűrinek a dizájn, a témaválasztás, egyedül az eredetiségen vesztettünk néhány pontot.

A győzelemről

Amikor az értékelés megérkezett, akkor latolgattunk: Alvári Tamás mindig azt mondta: ezt a versenyt megnyerjük, vele szemben a pesszimista Pethő László csak annyit: legyünk benne az első tízben. Aztán megérkezett az e-mail, melyben csupán egy excell táblázat volt: a felsorolásban az első helyet elfoglaló Don Quijote csapat nevét látva, el sem mertük hinni, hogy nyertünk - zárta Egri Józsefné, a győztes csapat kapitánya.

Bár a nemzetközi versenyt nem nyerték meg idén a kállósemjéni/nyíregyházi fiatalok (akik közben egy fővel - egy Németországban élő fiatalemberrel bővültek), kíváncsian várják, a több mint ezer résztvevőből hanyadik helyet sikerült megszerezniük. Jövőre talán ismét megpróbálják...

Kapcsolódó cikkek:

  • Tésztahidat építettek a nyíregyházi főiskolások!
    Nagy fába, vagy sokkal inkább tésztába vágták a fejszéjüket a Nyíregyházi Főiskola diákjai: saját készítésű tésztahidakkal neveztek a pénteki budapesti Tészatahíd Építő Bejnokságra. Kíváncsi, milyen és hogyan készül egy tésztahíd? Utánajártunk!    

  • Levegő röpíti a főiskolások autóját 
    Konstrukciós különdíjat nyertek pneumobiljukkal, azaz sűrített levegő hajtotta járművükkel a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karának hallgatói.    

- Vékony Katalin -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!