Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.07. 12:41

Váci Mihályra emlékeztek

<p>Nyíregyháza - Nem volt sem a vidék, sem a város költője, de még csak közéleti költő sem, hanem magyar költő volt, aki egyszerűen, közérthetően írt a mindenkit érintő komoly dolgokról. <dia width="900" height="700" alt="Váci Mihályra emlékeztek 2008.06.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_ci_Mih_lyra_eml_keztek_2008_06_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Váci Mihályra emlékeztek 2008.06.07." /></a></dia></p>

A nyírségi tanyavilág költőjére és tanítójára, Váci Mihályra emlékeztek szombaton az irodalombarátok a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület és a Váci Mihály Irodalmi Kávéház közös szervezésében.

Az emlékezés résztvevői először Mandabokor II-ben, a Váci Mihály emlékszobánál idézték meg a költő emlékét, ugyanis ebben az épületben kezdte 6-7 évig tartó pedagógusi munkásságát. Ladányi András író, a Váci Kör elnöke elevenítette fel a pályája elején néptanítással is foglalkozó költő életét és munkásságát. Utalt arra, hogy gyakran különböző kategóriákba sorolták a „sokaság fiát”, de ő tiltakozott a beskatulyázás ellen.

Nem volt sem a vidék, sem a város költője, de még csak közéleti költő sem, hanem magyar költő volt, aki egyszerűen, közérthetően írt a mindenkit érintő komoly dolgokról. Az ünnepség szónoka utalt arra is, hogy a tanyai tanítók életét, mindennapos küzdelmeit nála szebben senki sem írta meg. A pedagógusi múltat soha nem felejtette el, a közoktatás fontos kérdéseivel foglalkozott akkor is, amikor 1963-ban országgyűlési képviselő lett. Váci Mihály azt vallotta, hogy a költő a nép eszmélete, s éppen ezért a népet magas szinten kell képviselni – fejezte be beszédét Ladányi András.

A megemlékezésen Csizmás Attila részletet olvasott fel Váci Mihály: A mandabokori evangélikus népiskola története című művéből, majd Hámori István Péter költő mondta el Váci Mihállyal kapcsolatos verseit. A koszorúk elhelyezése után az ünnepség a rozsrétszőlői Váci Mihály Általános Iskolában folytatódott. Az oktatási intézmény két diákja, Urai Dóra 8. osztályos és Bódi Balázs 6. osztályos diák szavalta el Váci Mihály egy-egy versét, majd Nyeste Márta saját versét ismerhették meg az érdeklődők.

A költő szobrának megkoszorúzása után a Mandabokori Művelődési Ház várta Váci Mihály tisztelőit, ahol fotókiállítás, könyvbemutató, az esti órákban pedig zenés, táncos mulatság várta a vendégeket.

 

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!