Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.14. 09:05

Reszkessetek betörők!

<p>A KM június 5-ei Fórum oldalán megjelent Reszkessetek betörők című olvasói levélre dr. Gere Zoltán r. alezredes reagált. A nyírteleki Hadas Attila sorait kommentálta a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője.</p>

A nyírteleki Hadas Attila sorait így kommentálta a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője:

– Sajnos, valamennyiünknek tudomásul kell venni, hogy elmúltak azok az idők, amikor falun, vagy akár egy kisvárosban nyugodtan nyitva lehetett hagyni ajtót-ablakot, mégis mindenki biztonságban tudhatta értékeit. A bűnözés minden településre begyűrűzött, ma már elképzelhetetlen, hogy például egy Nyírtelek nagyságú városban a körzeti megbízott minden áthaladó idegent igazoltasson.

– Pánikra ugyanakkor nincs ok, megyénk közbiztonsága nem rosszabb az országos átlagnál, vagy akár a gyakran példaként emlegetett nyugat-európai országokénál. Amit viszont ott már megtanultak, az az, hogy a magántulajdon védelmére bizony áldozni kell a tulajdonosnak, a lakónak. Történhet ez rácsok, riasztó, biztonsági zár felszerelésével, de ide tartozik a szomszédokra odafigyelés, polgárőrség és és a rendőrök munkájának segítése is.

– Egyetértek Önnel: mindenki csinálja a saját dolgát! A tulajdonos tegyen meg mindent értékei védelmében, ha pedig mégis megtörténik a baj, a rendőrség is mindent meg fog tenni az elkövetők kézre kerítéséért. A hírekben valóban sokszor olvashatja, hogy a tettes ismeretlen; ekkor látnak munkához a magyar „helyszínelők” és a nyomozók. Áldozatos és aprólékos munkájuk révén a tolvajok egy része rács mögé kerül. A múlt héten derítettünk fel például egy nyírteleki bűncselekmény-sorozatot, amikor családi házak udvarairól loptak el használati tárgyakat. Az ügy gyanúsítottai egyébként helybeli lakosok.

– El kell ismernem ugyanakkor, hogy valamennyi esetet sajnos nem tudjuk megoldani, de lássuk be: a filmsorozatokon kívül ezt máshol sem tudják elérni. Lehet, hogy technikai eszközeink nem minden területen vehetik fel a versenyt a nyugati kollégákéval, de azt nyugodtan állíthatom, hogy a magyar rendőrnek is az a legnagyobb motiváció, ha elfogja az elkövetőt!

- Palicz István -

PDF napi / 06 12 / Reszkessetek KM június 5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!