Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.11. 16:38

Fészekrakó program, kicsit másképp...

<p>Nyíregyháza - Megoldatlan a hajléktalankérdés Nyíregyházán (is): közterületen isznak, esznek, ürítenek, szemetelnek, jelenlétük rendkívül zavaró. Kedden a Széna téren találtak holtan egy 46 éves otthontalant.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Fészekrakó program, kicsit másképp... 2008.06.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_szekrak__program__kicsit_m_sk_pp____2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fészekrakó program, kicsit másképp... 2008.06.11." /></a></dia></p>

Holtan találtak egy 46 éves hajléktalan férfit Nyíregyházán, a Széna téren. A tetemet kedden délután, az Árok utcaiÁNTSZ előtti parkban fedezték fel. A bokrok tövében egymás mellett sorakozó, tömött csomagok állnak, s az itt élő fedél nélküliek „vagyonát” rejtik magukban. Az ÁNTSZ egyik dolgozója, Porcelán Anikó elmondta: nem tudnak mit kezdeni a parkban éjszakázó hajléktalanokkal.
– Februárban bukkantak föl először ezen a környéken, idővel egyre többen „raktak fészket” az intézet előtti parkban. Nem hangoskodnak, de isznak, esznek, ürítenek, szemetelnek, jelenlétük rendkívül zavaró. Néhány hete a rendőrséget hívtam segítségül, mint kiderült, teljesen feleslegesen. Alig küldték el őket innen, néhány óra múlva újra tábort vertek. Hatékony, átfogó fellépésre lenne szükség a „hajléktalanprobléma”!

– Annyi mindent hallani a halál okáról. Az egyik vásárló szerint szívroham végzett a férfival, a másik szerint megverték, megkéselték, és a sérüléseibe halt bele. Rendszeresen látom őket a benzinkút kereszteződésénél állni, amint több-kevesebb sikerrel pénzt kérnek a járókelőktől. Hozzám nem járnak szeszes italt, cigit, élelmiszert vásárolni. Bevallom, tudatosan igyekszünk távol tartani a bolttól az ilyesfajta „törzsvendégeket” – mondja Betti, a helyszínhez közeli kisbolt eladója.

Az Árok utcán lakó Bíró Sanyi bácsinak is megvan a véleménye a környéken élő(sködő)kről. Az egykori tűzoltóparancsnok a rend és nyugalom híve, nem nézi jó szemmel a naphosszat padokon heverésző, ittasan sziesztázó otthontalanokat. Mint mondja: ez nem városi, hanem társadalmi probléma, ami hosszú ideje megoldásért kiált.

A rendőrségtől megtudtuk: a halott testén kisebb külsérelmi nyomokat találtak, ám vélhetően nem ez vezetett a halál beálltához, nincs szó tehát késelésről, nagyobb bántalmazásról. A városi rendőrkapitányság közigazgatási eljárása nem tárt fel bűncselekményre utaló körülményt, a vizsgálatot orvosszakértő bevonásával folytatják.

Rendõri intézkedés

A rendõrség lakossági bejelentés alapján vonult a helyszínre kedden délután. A helyszínt biztosító járõrök után megérkezett a forrónyomos csoport, a szemlebizottság. Az orvosszakértõ megállapította a halál okát, a helyszíni szemlérõl jegyzõkönyv készült. Az elkövetkezendõ 30 napban közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a halál körülményeit, tanúkat hallgatnak meg. Ha a boncolás eredménye, a tanúvallomások és a helyszíni szemle nem utal bûncselekményre, lezárják a vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek:

Holttest a parkban Nyíregyházán
Lezárta a rendőrség Nyíregyházán a Széna téri park mindkét részén egy darabot, mert halott embert találtak kedden délután.

Hajléktalan ütött hajléktalant
Súlyos testi sértés megalapozott gyanújával indult eljárás egy 35 éves hajléktalan férfi ellen, aki kedden a szálló előtt úgy megütötte társát, hogy annak eltört a járomcsontja.

Bort vagy életet! Késes hajléktalan
Egy üveg bort követelt hétfőn napközben egy hajléktalan egy nyíregyházi kisboltban, fizetni azonban csak ötven forintot akart.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!