Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.28. 15:45

Főtt a pörkölt Butykán

<p>Nyíregyháza - Nyolcadik alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak számító Cseresznyefesztivált és Juhásztalálkozót.</p>

Korán keltek annak a tucatnyi csapatnak tagjai, akik beneveztek a szombati birkafőző versenyre: már nyolc órától rotyogtak a hozzávalók a bográcsban, amely az ügyes szakácsoknak köszönhetően már tizenegy óra körül már kész pörköltté vált, amit már a látogatók is megkóstolhattak. A civilben buszsofőr Moldván György csapata gyorsan készen lett, a bogrács előtti hosszú sor is bizonyította: megéri kivárni az ebédet. – Most először vagyunk itt, de máris két ételt készítettünk el: a babgulyást, illetve a saját recept szerint készül birkapörköltöt. A titkunk az ízek harmóniájának összehangolása, valamint a speciális főzési művelet. – Nagyon sok múlik az illaton, sok ember ugyanis nem kedveli a birka jellegzetes illatát, én ezt a fűszerezéssel picit „megcsavarom”, így még az is megkóstolja, aki egyébként nem eszi meg az ételt. György abszolút kezdő, a főzés szeretete hozta ki Butykára, ez pedig onnan is látszik, hogy fogalma sincs arról, hogy mi a fődíja a versenynek. – Megpróbálom magamat „tétre feltenni”, ha nem nyerünk semmit az sem baj, csak jóízű legyen a pörkölt a végén – nevet.

Akadályok közt

Amíg eszik a nagyérdemű, addig ötven méterre onnan folyik az izzadság, feszülnek az izmok: a környék hajtói fogathajtásban mérik össze tudásukat. Rácz Vivien fiatal kora ellenére meglepő ügyességgel kormányozat lovait az akadályok között.
– Nem mindig tudtam jól ráfordulni az akadályokra, de meg vagyok elégedve magammal – mondja. Segédhajtója, Tóth János mindig ott van mögötte, ám elmondása szerint ő nem szeret hajtani.
– Mindketten nagyon szeretjük a lovakat, bár a fogathajtást csak két éve gyakoroljuk. Hat ló van otthon, tehát hajtani lenne mivel, viszont a szállítás nem tudjuk megoldani, ezért csak ide a környékre járunk elsősorban, a következő verseny pedig éppen Újfehértón lesz.
– Nyolcadik éve rendezzük meg ezt a fesztivált, a legerősebb években 4-5 ezren is kilátogattak ide, többségében helyiek, de ebben az évben Dunántúlról is érkeztek vendégeink, sőt, tavaly Skóciából jöttek érdeklődők – mondja büszkén Mazák István szervező. – Ez egy színes kavalkád, lovak, juhászok, birkák és persze az elmaradhatatlan kirakodóvásár és egész napos programok várnak a látogatókra.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!