Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.12. 14:45

A tornyospálcai srác megmondja, milyen idő lesz!

<p>Tornyospálca - Van egy tizennyolc éves, érettségire készülő srác Felső-Szabolcsban, akinek nem elég a végtagjain található ujjak száma arra, hogy megszámolja: mennyien kérdezik meg tőle napota, hogy milyen idő lesz! <dia width="900" height="700" alt="A tornyospálcai srác megmondja, milyen idő lesz! 2008.06.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_tornyosp_lcai_sr_c_megmondja__milyen_id__/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A tornyospálcai srác megmondja, milyen idő lesz! 2008.06.12." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vihar-idojos-meteorologia-tornyospalca.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Még csak tizennyolc éves Pinkova László, de már tíz éve foglalkozik meteorológiával. Nem emlékszik már, miért kezdett ezzel törődni, mert ahhoz még kicsi volt, ám évtizedes füzeteket húz elő a fiókból, melyekbe vezette a napi hőmérsékleteket, és színes grafikákat készített a csapadékmennyiségről, szélirányról...1998-tól! Persze amióta internete van, már számítógépen készíti el ezeket a meteorológiai statisztikákat.

A tökéletesen kivitelezett grafikonok alapján, melyeket Laci készít viszonyítani tud: pontosan látja, évről évre hogyan változik a hőmérséklet: a globális felmelegedés szerinte világosan látszik.

A tizennyolc éves fiatalember minden érdekes, látványos meteorológiai jelenséget (villámok, felhők, hóesés...) megörökít fényképen, videón, így nem ismeretlen neve a Szabolcs Online olvasói előtt sem, sőt! egyik tavaszi villámról készült képe egy országos kereskedelmi televízió esti híradójában is szerepelt.

Milyen idő lesz hétvégén Szabolcs-Szatmár-Beregben?

Pénteken megyeszerte esni fog, szombaton és vasárnap változóan felhős időre számíthatunk: akár eshet is. Az átlagosnál mindeképpen hűvösebbre kell számítani.

- Sokszor nem hiszik el, ha mondom: vihar lesz, aztán meglepődnek, mikor mégis lecsapnak a villámok - mondja Laci. - Itthon, Tornyospálcán és Záhonyban, az iskolámban (Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola) is naponta többen kérdezik meg, hogy milyen idő lesz, és előfordul, hogy telefonon is felhívnak, hogy mondjam meg, milyen időjárás várható. Eddig még nem kellett csalódniuk bennem!

- Szerda este is láttam, hogy közeleg a vihar, pedig egyik meteorológiai honlapon sem látszott, hogy itt, Tornyospálcán is nagy felhőszakadás lesz...de volt, és természetesen felvételeket is készítettem róla.

Laci sosem tanult meteorológiát, ezért is volt meglepő, mikor arról kezdett beszélni, milyen eltérések vannak a villámok között. Én bizony nem tudtam, hogy háromféle villám van, és hangról meg lehet állapítani, hogy milyen! Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Tornyospálca időjósa hová készül érettségi után, szeretne-e meteorológiát tanulni, de meglepetésünkre egyelőre csak hobbiszinten szeretne foglalkozni az időjárással, éppen, mint eddig.

Pedig ha hiszik, ha nem, még saját honlapja is van Lacinak, melyen mindenki pontosan nyomon tudja követni Tornyospálca várható időjárását, és megnézheti az érettségi előtt álló, fiatal hobbi-meteorológus országszerte elhíresült vihar-felvételeit.

Igazat mondanak-e a televízió időjárásjelentői - kérdeztük végül Lacitól, aki kedves mosollyal csak annyit mondott: Tornyospálca (és Felső-Szabolcs) időjárását bizony nála jobban senki nem ismeri!

Kapcsolódó cikkek:

- Vékony Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!