Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.13. 19:02

Szabolcsi Miklós emlékére

<p>Kedves Miklós! Nehéz Tőled elköszönni, nehéz Tőled megválni, bárhogy is rendezte sorsunkat a Jóisten.Sokat dolgoztunk együtt, sok kellemes emlék, de kemény küzdelem is nehezíti a búcsúzást.</p>

Te tősgyökeres Nyírbátoriként jöttél haza a városba csodát tenni, iskolát alapítani, művészetet, jó érzést, barátságot hirdetni.
Küldetésed sikeres volt. Zeneiskolát, nemzetközi hírű Zenei Napokat, Zenei Tábort szerveztél Nyírbátorban. Mindened volt a város. Ha kellett keményen dolgoztál itthon, ha kellet, világot mutattál énekkarod tagjain keresztül a nyírbátoriaknak és a környéken élőknek. Tetted ezt akkor, amikor ez még nem volt oly természetes, mint manapság.
Vendégül láttál hírességeket, akik segítettek, akiket meg akartál mutatni a városnak, a térségnek. Sokszor feleséged, Katika viselte a vendéglátói terheket. Ezzel is gazdagabbá tettetek bennünket.
Vajon megérdemeltük?
Állandó izzásban éltél. Emlékszem, amikor elővetted „hajónaplódat”- a több évre előre tervezett célok, feladatok, események leírását- elcsodálkoztam. Hogy lehet ennyi energia, elkötelezettség, optimizmus Benned?
Ma már tudom, hogy ez éltetett. Bizonyára sokan nem értették, hogy mit, miért teszel. Az eredmény viszont lenyűgöző volt, és sokan éltek belőle. Hagyományt teremtettél Nyírbátorban és elvitted a zenét a város környékének falvaiba, templomaiba is. Tiszteletedre a muzsikáért és Miattad már akkor határt nyitottak Erdély felé, amikor ez még nem volt oly egyszerű, mint ma.
Tudtál barátságot teremteni. Mindenkihez jóindulattal, mosolygósan, kedvesen közeledtél.
Mindig volt egy jó szavad, kedves mondatod. Tetted ezt a szeretet jegyében a barátságért, a zenéért, Nyírbátorért. Mert ahogy Téged megismertelek, számodra ezek voltak a szentségek.
Tudom, méltatlanok vagyunk Hozzád.
Méltatlan a város, ahol zajos ünnepséget rendeznek, miközben Tőled búcsúzunk. Még egy gyászjelentést sem láthattunk díszpolgárunk emlékére.
A temetésen is csak egy szürke, stílustalan, túl hivatalos búcsúztatóra futotta a város részéről.
Azt is látom, hogy kik álltak ravatalod mellett.
Sokan hiányoztak.
Hiányoztak a régi tanítványok, munkatársak, volt környezeted haszonleső tagjai.
De ott voltak a barátok, akik lélekben Veled vannak, és ott voltak családod tagjai, kiknek érthető óhajuk volt, hogy ők kísérhessenek Téged utolsó utadon.
Nyugodj békében Miklós! Hálás vagyok életművedért azon nyírbátoriak nevében is, akik nem is tudják, hogy mit köszönhetnek Neked!
Petróczki Ferenc
Barátod, volt polgármestered

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!