Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.14. 16:54

Strandhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - A medencék többségében már működik a víztisztisztító berendezés, és a strandvizek minősége is megfelelő. <dia width="900" height="700" alt="Strandhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008.05.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Strandhelyzet_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_megy_b/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Strandhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008.05.14." /></a></dia><br /> &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-strand-vizminoseg-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:47: Engedély kell a nyitáshoz

A szezonálisan üzemelő közfürdők nyitási-, üzemelési engedélyének kiadása előtt a fürdőket vízellátását biztosító valamennyi forrásból - saját hideg, vagy termálkút, települési hálózat vízvételi pontja - hatósági fürdővíz mintavétel történik, és csak negatív vizsgálati eredmény birtokában kaphat az üzemeltető engedélyt a szezonkezdésre. A negatív vízminta mellett a területileg illetékes kistérségi intézetek vizsgálják a fürdőegységben a személyi és tárgyi feltételek meglétét, valamint az általános higiéniai viszonyokat is.

A szezon alatt minimum egy hatósági mintavételre kerül sor valamennyi fürdőben, míg az önellenőrző vizsgálatok - az üzemeltető küldi a vízmintát a hatósági vizsgálatra - havi rendszerességgel történnek meg. Ott ahol ezt az eredmények indokolják gyakoribb mintavételre is sor kerülhet.
A megyei szabadstrandokat az ÁNTSZ legkésőbb június 1-ig engedéllyel látja el. Az önkormányzatok által kezdeményezett üzemeltetési engedély kiadását megelőzően szakhatóságok bevonásával vizsgáljuk, a partszakasz fürdőzésre való alkalmasságát, és az üzemeltetés közegészségügyi feltételeinek meglétét. Fürdőhely kijelölésnek előfeltétele a víz elmúlt évi megfelelő minősítése, és a szezonkezdés előtti negatív vízminta. A helyszíni elemzések pH és szabadklór vizsgálatára terjednek ki, míg a laboratóriumi mérések során mikrobiológiai és egyéb kémiai jellemzők meghatározására kerül sor.

Be is zárathatják

Mesterséges közfürdő egészének, vagy egy–egy medence működésének felfüggesztésére a személyi és tárgyi feltételek súlyos hiánya esetén, illetve járványügyi okból kerülhet sor. Természetes fürdő esetében fürdési tilalmat 2 egymást követő kifogásolt minta alapján rendelhetnek el. Sem az elmúlt, sem az idei évben a megye területén erre nem volt szükség.

Az ÁNTSZ vizsgálja a jó fürdővíz minőség biztosításának műszaki-higiénés feltételeit, ezzel összefüggésben a felhasznált vegyi anyagokkal kapcsolatos kémiai biztonsági kérdéseket, valamint a baleset-megelőzés, baleset-elhárítás feltételeit - tudtuk meg dr. Balogh Irén regionális tisztiorvostól.

16:20: Saját termálvízes kútjukból és ivóvízzel töltik fel a medencéket a vásárosnaményiSzilva Termál–és Welness fürdőben. A vízminőséget egy szonda segítségével folyamatosan ellenőrzik, ami a víz keménységét, savaságát és lúgosságát – vagyis a ph–értékét – egyaránt szabályozza és méri.

– Egy másik szonda pedig a víznek a tisztaságát, és az abba jutó klór mennyiséget figyeli, ha szükséges, a szivattyú automatikusan beadagolja a kért vegyszermennyiséget – mondta Szilvási Imre, a fürdő műszaki vezetője. – Ez egy teljesen automata, a nap 24 órájában működő vízkezelő, forgató és felügyelő rendszer, amelynek hatékonyságát még a naponkénti 2-3 kézi mintavétellel is kiegészítjük, így nem történhet meg, hogy szennyezett víz kerüljön, vagy maradjon benne a medencében. Minden nap fertőtlenítjük a medencét, csak ezután töltjük fel, így gyakorlatilag sterilebb vizet tudunk biztosítani a vendégnek, mint az ivóvíz.

A víz minőségének megőrzésére nem elég a fürdőnek törekedni, lényeges az is, hogy a vendégek is betartsák az alapvető higéniás szabályokat. – Ezek közé tartozik természetesen a kötelező fürdőruha és a papucs használata, valamint a szappanos zuhanyozás, a szaunalepedő használata ami csökkenti a veszélyét a fertőzéseknek. Ezen kívül folyamatosan biztosítva van a légcsere mind az öltözőkben, mind a medencetérben – tette hozzá a műszaki vezető.

10:10: Megfelelő a hazai strandok vízminősége az ÁNTSZ vizsgálata szerint – ez derül ki abból a tájékozatóból, amit Székely Tamás, egészségügyi miniszter készített a kormány számára. A beszámolóból az is kiderül, hogy a vízforgató berendezések elterjedésének köszönhetően az utóbbi időben jelentősen csökkent a fertőzések és járványok veszélye is a strandokon.

Az ÁNTSZ vizsgálat szerint Magyarországon 2493 medence van a strandokon országszerte, ebből már 1818-ban működik víztisztító, 48 medence esetében pedig folyamatban van a berendezés elhelyezése. A rendszer beszerelése alól csak az az 546 medence mentesült, ahol gyógyvizet, vagy termálvizet használnak. Vagyis összesen 81 medencét kell átalakíttani a kövezkező időszakban. Erre a különböző járványok miatt van szükség, a berendezések ugyanis rövid időn belül elpusztítják a kórokozókat.

A május elsejei nyitás előtt az ÁNTSZ ellenőrei közegészségügyi szempontból is megvizsgálták a strandokat. Ennek során ellenőrizték a medencék, a zuhanyzók és a mellékhelyiségek állapotát, illetve azt is megnézték, hogy megfelelően vannak–e kialakítva az elsősegélynyújtó helyek. A szakemberek az ellenőrzések során kirívó hibát nem találtak.

Cikkünkben megkérdezzük a tisztiorvosi szolgálat illetékesét a megyei strandhelyzetről, megnézzük, hogyan készül egy település fürdőhelye a nyári szezonra, valamint mik a strandolás alapvető higéniai szabályai.

Ittas, beteg, nem fürödhet

A fürdőkkel kapcsolatos előírások betartása mindenkire nézve kötelező, a tiltó rendelkezéseket a fürdő üzemeltetőjének a fürdőt látogatók érdekében mindenkivel be kell tartatnia. A fürdő házirendjében foglaltak a fürdővendégek egészségvédelmét szolgálják ezért kedvezményt senki nem élvezhet. A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a közfürdőt nem látogathatja a lázas, fertőző, vagy bőrbetegségben szenvedő egyén illetve ittas személy sem.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

- Varró Zsolt, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!