Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.17. 16:12

Rönköt gurítottak a vízimalomnál

<p>A Túristvándiban tartott IV. Nemzetközi Molnártalálkozó a korábbi elemekre építve, de kibővített kínálattal várta a vízimalomnál a látogatókat. <DIA alt="Rönköt gurítottak a vízimalomnál 2008.05.17." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_nk_t_gur_tottak_a_v_zimalomn_l_2008_05_17/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Rönköt gurítottak a vízimalomnál 2008.05.17." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Búzát hordtak, malomkövet hajítottak, farönköt gurítottak a molnárlegények szombaton a túristvándi vízimalomnál. A humoros vetélkedő a Nemzetközi Molnártalálkozó elmaradhatatlan része volt, mint ahogyan a térség hagyományos étkeit, s a szabadtűzön készített halételeket felvonultató gasztronómiai bemutató is. Eközben a színpadon – mint az a település másik nemzetközi rendezvényén, a nyári Halászléfőző versenyen is megszokott – énekmondók, néptáncosok, vásári komédiások szórakoztatták a közönséget.

– Rendhagyó az idei Molnártalálkozó, hiszen most szakmai programmal kibővítve, kétnapos rendezvénnyel vártuk a molnárokat és az érdeklődőket – tájékoztatott Lakatosné Sira Magdolna, a település polgármestere, és elárulta: terveik szerint jövőre újabb elemekkel gazdagított, akár három napon át is tartó találkozó várja a szórakozni és ismereteiket bővíteni szándékozó turistákat.

– Tetszik a rendezvény hangulata, a molnárok versenyéhez, az itt kínált hagyományos ételekhez, s a helyszínhez kiválóan illik a színpadi műsor: a népzene, néptánc – értékelt korunk molnára, a Szabolcs Gabona Holding malomipari technikus mérnöke, Kiss Roland, s kiemelte: a szakma az elmúlt időszak alatt sokat fejlődött, ma már nem működnek a klasszikus malmok, ezért is példaértékű a túristvándi találkozó.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!