Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.21. 06:04

Olvasónk írja: A törvény már csak ilyen

<p>Ha igaz a hír, akkor nincs mese, fel kell állni, tudomásul kell venni, hogy a vonatkozó törvény rendelkezése szerint, a polgármester tisztsége megszűnik „a büntetőjogi felelőssége jogerős megállapításával".</p>

Mindig felkapom a fejem, ha egy-egy polgármester törvénybe ütköző esete foglalkoztatja a közvéleményt. Ha igaz a hír, akkor nincs mese, fel kell állni, tudomásul kell venni, hogy a vonatkozó törvény rendelkezése szerint, a polgármester tisztsége megszűnik „a büntetőjogi felelőssége jogerős megállapításával”, az ítélet jogerőre emelkedésének napjával.

Egy választott tisztségviselő, a választók többségének bizalmát, több cikluson át élvező, közösséget szolgáló ember sem tehet másként, mint a jogerős bírósági ítélet napjával választott tisztségéből feláll, a választóktól elnézést kér, és távozik tisztségéből.

Természetesen, semmi akadálya nincs annak, hogy az időközi választáson megméresse magát, és újra elnyerhesse a választók bizalmát. Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, a legtöbbjük nem maga, hanem a közösség érdekében tette, amit tett. Hiszen ezeknek az embereknek a nagy része él, hal a közösségért, a népért, amelynek szolgálatába szegődött, amelynek boldogulásáért hosszú évtizedek óta fáradhatatlanul munkálkodik.

De tudomásul kell venni, a törvény már csak ilyen. Nem díjazza, nem díjazhatja pozitívan azt sem, ha a jogsértést nem egyéni érdek motiválja. Legfeljebb a morális terhét könnyebb elviselni, ha az ember, annak biztos tudatában cselekszik, hogy az az általa szolgált, nagyon nehéz körülmények között élő közösség érdekét szolgálja. Még akkor is, ha tudja, hogy ez nem mindenben állja ki a törvényesség próbáját.

Vagyis, a jogsértés elítélendő akkor is, ha azt nem egyéni érdek motiválja. Ismerjük, persze az un. „önjáró” polgármester típusát is. Aki nem ismer, se istent, se törvényt, mert azt hiszi, hogy a törvény ő maga. Hála istennek ők vannak kevesebben. Persze az ilyenből a kevés, még az egy is sok. Ellenben az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: hol volt, milyen szerepet töltött be – mint általában, sajnálatosan sok hasonló ügyben – a szakszerűség és törvényesség őre, a polgármester segítője, a jegyző.

Hol voltak (vannak) a vezető és ügyintéző munkatársai? Vajon hivatásuk magaslatán állnak-e, amikor törvényességről, szakszerűségről, jogszerű cselekvésről, a rendellenességek elkerüléséről, a megelőzésről van szó?
Dr. Bihari Károly

Kapcsolódó cikkek:

  • Ítéletre várva sikkasztás miatt Nyíregyházán
    A Nyíregyházi Városi bíróság tavaly előtt különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más cselekmények miatt ítélte a volt polgármestert 6 év, a volt jegyzőt 5 év börtönre.
  • Üres a polgármesteri szék Tiszakóródon
    Már napok óta választ várnak a település lakói és a képviselő-testület: vajon lesz-e időközi polgármester választás Tiszakóródon?

  • Feloszlatta önmagát a balkányi testület
    Soha nem látott összhang és egyetértés jellemezte a szerdai balkányi képviselő-testületi ülés azon pontját, melyet a polgármester asszony indítványozott, miszerint oszlassa föl magát a 13+1 tagú képviselő-testület.   


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!