Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.09. 10:33

Már csak napok maradtak támogatásigénylésre..

<p>Nyíregyháza - Nyakunkon a területalapú támogatás-igénylésnek május 15-i határideje, ám az gond, hogy csaknem 22 ezer ügyfél még nem jelentkezett a falugazdászánál, kamarai tanácsadójánál.</p>

– Jó ütemben folyik a területalapú támogatások iránti kérelmek elektronikus benyújtása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint a hét közepéig összesen már 155 ezer kérelem készült el – tájékoztatott az MVH sajtófőnöke.

Az viszont már gond, tette hozzá Soproni Horváth Lajos, hogy csaknem 22 ezer ügyfél még nem jelentkezett a falugazdászánál, kamarai tanácsadójánál. Mégpedig azért, mert a még szankció-mentes május 15-i határidő már meglehetősen közel van, s az adóbevallási határidővel együtt már akkora csúcsterhelést jelenthet a rendszerben, amely alaposan elnyújthatja a feldolgozás idejét. Az igénylést a támogatási összeg napi 1 százalékos csökkentésének a terhe mellett május 31-ig még befogadja az MVH, s ugyanezen határidőig a már beküldött kérelem is módosítható!

A késlekedők között azok a gazdaságok, gazdasági társaságok szerepelnek nagyobb számban, amelyek a már említett nyilatkozattétel idején nem igényelték sem a falugazdászok, sem az agrárkamarai szakértők segítségét. Az átlagosnál nagyobb a még hiányzó kérelmek aránya a papíralapon várhatók tekintetében is.

A támogatási kérelmeket mindkét eljárást tekintve május 15-ig lehet benyújtani. A hagyományos, papír alapon elkészítetteket postán az MVH területileg illetékes megyei kirendeltségeinek címezve, vagy elektronikus úton a http://e-kerelem.mvh.gov.hu/ ortálon keresztül lehet elküldeni.

Az MVH az új, elektronikus úton való támogatásigénylési lehetőségről szóló tájékoztatójával falugazdászok keresték fel a több mint 192 ezer érintett gazdálkodót, akik ezt követően nyilatkozhattak, hogy felajánlott lehetőségek közül melyik - az elektronikus, vagy az eddigi, papíralapú - módot választják a támogatási kérelmük kitöltéséhez és benyújtásához.

Az igényjogosultak több mint 90 százaléka a korszerűbb, előbbi lehetőség mellett döntött. Mindazoknak, akiknek nehézséget okozott igénylésük elektronikus kitöltése illetve továbbítása, a falugazdászok vagy a Magyar Agrárkamara szakértői segítettek/segítenek ebben.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!