Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.16. 14:15

Molnárok a túristvándi vízimalomnál

<p>Túristvándi - A gasztronómia és a kulturális vonal mellett a szakmai oldalt is erősíteni kívánták a szervezők, ezért idén kétnaposra bővítették a rendezvényt.</p>

Rendhagyó módon két napos programmal várja a pénteken kezdődött túristvándi Nemzetközi Molnártalálkozó a látogatókat.
Pénteken szakmai programot kínáltak a szervezők az érdeklődőknek: a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) malomipari szakosztálya, a Magyar Molinológiai Társaság képviselői és a Szegedi Tudományegyetem professzorai a különböző típusú malmokrólszélmalom, szárazmalom, vízimalom –, azok működéséről, hasznáról tartottak tájékoztató előadásokat.

A nap, s egyben a rendezvény fénypontját jelentette, hogy a jelenlévő szakemberek a helyi molnárok segítségével újra búzát őröltek a közel egy évtizede nem működő vízimalomban.
– Két okból bővítettük két naposra a találkozót: a nemzetközi jelleg erősítése volt a célunk, s a külföldieknek jobban megéri ideutazni, ha hosszabb időt tölthetnek a településen – tájékoztatott Lakatosné Sira Magdolna, Túristvándi polgármestere, s elmondta, a másik indok, hogy a gasztronómia és a kulturális vonal mellett a szakmai oldalt is erősíteni kívánták a szervezők.
Szombaton a megmérettetésé lesz a főszerep, a 11 órakor tartandó megnyitó ünnepséget követően 15 csapat – köztük katalán molnárok – versenyeznek egymással. A nap programját az említetteken túl színpadi előadások, gasztronómiai bemutatók színesítik.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!