Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.05. 17:39

Kíváncsi Szabolcs megye legnagyobb adósaira?

<p>Nyíregyháza - A lista „legelőkelőbb” helyén Szabolcs megyéből egy nyíregyházi telephelyű, kereskedelmi és szolgáltató kft. szerepel, a megállapított adóhiány esetükben pár forint híján eléri a 250 millió forintot. <dia width="900" height="700" alt="Kíváncsi Szabolcs megye legnagyobb adósaira? 2008.05.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_v_ncsi_Szabolcs_megye_legnagyobb_ad_saira/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kíváncsi Szabolcs megye legnagyobb adósaira? 2008.05.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vallalkozo-vallalkozas-apeh-ado.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vallalkozok-nyiregyhaza-apeh-ado-adocsalas.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/adomoral-apeh-adozas.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><br /> &#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/megyenk-legnagyobb-adosai/cn/szon-news-km_01-20080505-104949"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

17:35: A nyilvánosság erejével is erősítik a közbizalmat

Az adózás rendjéről szóló törvény több tényállás fennállása esetén kötelezi az adóhatóságot az érintett adózók meghatározott adatainak nyilvánosságra hozatalára.

Negyedévente kerülnek közzétételre azok az adózók akiknél a megállapított adóhiány és jogkövetkezmény (pótlék, bírság) magánszemélyek esetében a 10 millió forintot, más adózók esetében pedig a 100 millió forintot meghaladja. Ugyancsak negyedévente kerülnek közzétételre azok az adózók akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozása a 100 millió forintot, magánszemélyek esetében a 10 millió forintot meghaladja.

A két tényállás között az a különbség, hogy az adóhiány határozattal, ellenőrzést követően kerül megállapításra, míg az adótartozás keletkezhet pl. adózó saját bevallása alapján is. További közzétételi kötelezettség vonatkozik azon adószámmal rendelkező adózókra, amelyekkel szemben az adóhatóság végrehajtási eljárást folytat.

A jogintézmények nem újak, azok egyrészt 2004 illetve 2006 óta szerepelnek a törvény előírásaiban. Szerepük egyértelműen az, hogy az adózók megismerhessék az esetleges üzleti partnereikre vonatkozó adatokat, erősítsék a közbizalmat a nyilvánosság erejével is. A jogintézmények alkalmazása során az adóhatóságnak nincs mérlegelési jogosultsága, a közzétételt köteles megtenni az adóhatóság honlapján – tájékoztatta lapunkat dr. Kövesházi Tibor, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának végrehajtási és felszámolási szakigazgatója.

16:20: Aki bedobta a törölközőt

Nehéz a fiatal, pályakezdő vállalkozók élete, néha pedig egyszerűen lehetetlen folytatni a terhek szorításában a munkát. Gulyás JuditNyíregyházán, a Kossuth téren mesélte el, hogy nemrég még bízott abban, hogy becsületes munkával tud boldogulni, de hiába a keresett fodrász szakma, az anyagok beszerzése, a műhely bérlése, reklámköltségek a minden vállalkozót agyon nyomó közterhek mellett nem volt lehetőség továbbdolgozni.

Most olyan lehetőség után kutat, ahol esetleg kisebb a kockázat, kiszámíthatóbb a bevétel, tervezhetőbb az élet. Ha itthon nem sikerül boldogulni, akkor elképzelhető, hogy kénytelen elhagyni a szülővárost, és elköltözni a fővárosba.

13:00: Könnyű felkerülni az adósok listájára

A vállalkozókról kialakult kép enyhén szólva sem nevezhető polgárbarátnak, az állam állandósuló fenyegetése, az adóslisták közlése azt a tévhitet keltheti a közvéleményben, hogy minden vállalkozó lop és csal. Ez nem így van, a vállalkozók döntő többségének óriási erőfeszítésbe kerül, hogy a törvényi előírások szerint teljesítse befizetési kötelezettségét. Nem azért mondom ezt, mert érintett vagyok, hanem azért, mert akár egy-két hónap múlva én is felkerülhetek a listára, amilyen helyzetben ma vergődnek a magamfajta kisvállalkozók – nyilatkozta társai nevében is lapunknak Lucza Sándor asztalos.

A megyeszékhelyen 40 éve űzi a szakmát, közel 16 éve vállalkozóként, de különösen az elmúlt egy-két évben érzékeli nyomasztónak a vállalkozói feltételeket.

– Az embereknek nincs pénzük, s bár élnek ugyan, de az otthonaikra, azok berendezéseire nem költenek, mert nincs miből. Nincs megrendelés, miközben az energia és az alapanyag ára az egekik szökkent. Mi nem tudunk nagyberuházásokba beszállni, mert nem tudjuk a költségeket megelőlegezni, de nem is szériatermelésre vagyunk berendezkedve (nem beszélve a fővállalkozói visszaélésekről).

Mi lakossági szolgáltatók vagyunk, de ott most nincs fizetőképes kereslet, nézzük a tényeket: a reáljövedelmek csökkennek, a gazdasági növekedés 0,5 százalék, a szomszédos országok elviszik az orrunk elől a beruházókat. Mi nem számíthatunk fix fizetésre a hónap végén, s ha egy vállalkozó nem termelhet és szolgáltathat, akkor könnyen adós lesz belőle, mert a TB-t, az egészségügyi és képzési hozzájárulást, a költségvetési és helyi adókat, a könyvelői díjakat fizetni kell, s akkor még ott van a család eltartása.

Az adócsalókra hivatkozva híráradat jelent meg a vállalkozók szigorúbb ellenőrzéséről, a behajtásról, s ez már mentálisan is kikezdi a tisztességesen dolgozókat, akik 1-2 hónapra sem tudnak előre tervezni – szögezi le Lucza Sándor.

8:45: Közzétette honlapján az APEH azon magánszemélyek és cégek listáját, akik már fél éve nem fizetnek adót, illetve az elmúlt negyedévben a legnagyobb tartozást halmozták fel. Az adóhatóság nyilvántartása szerint közel 2200 olyan magánszemély, illetve egyéni vállalkozó van, akinek adótartozása 180 napja fennáll és meghaladja a tízmillió forintot. A közzétett listán abc-sorrendben olvashatók a nevek és a hozzájuk tartozó lakcímek.

A magánszemélyek listáján 1825 név szerepel, köztük közel 80 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek. Nyíregyházát huszonöten képviselik, Hodászt hatan, Ibrányt öten, Nyírtasst négyen – itt egy férj és felesége együtt szerepel a listán –, Tiszadadát, Nyíradonyt, Penyigét, Kisvárdát, Gávavencsellőt és Kótajt ketten-ketten, s egy-egy magánszemély szerepel a listán többek között Balkányból, Tunyogmatolcsról, Szabolcsveresmartról, Nyírmihálydiból, Ramocsaházáról, Újfehértóról, Vámosorosziból, Nyírtelekről – összesen több mint harminc megyei település szerepel ily módon a listán. Nem csak magánszemélyekről, hanem cégekről is készült adóslista.

Erre is azok a gazdasági társaságok kerültek fel, amelyeknek 180 napja folyamatosan van adótartozásuk, ráadásul több mint 100 millió forint. Nyolcszáznál is több cég neve és címe szerepel a honlapon: köztük hat nyíregyházi céget, két gávavencsellőit találunk, de szerepel itt nyírbátori, nyírcsaholyi, ibrányi, nagyhalászi, gyürei, nyírkátai, szabolcsi cég is, összesen közel húszan, többségük kereskedelmi és szolgáltató társaság, de van közük építőipari, vagyonvédelmi, fuvarozó és zöldség-gyümölcs feldolgozó cég is.

Emellett a legnagyobb adósokról is készült lista, akik az elmúlt negyedévben nem fizették be tartozásukat. Az első helyen egy budapesti cég áll, amely csaknem 2 milliárd forinttal tartozik az APEH-nek. További három cégnek van még 1 milliárd forint feletti, két másiknak pedig csaknem 1 milliárdos tartozása. A lista „legelőkelőbb” helyén Szabolcs megyéből egy nyíregyházi telephelyű, kereskedelmi és szolgáltató kft. szerepel, a megállapított adóhiány esetükben pár forint híján eléri a 250 millió forintot.

A következő szabolcs megyei cég szintén nyíregyházi telephelyű, s ugyancsak kereskedelmi és szolgáltató kft., tartozásuk meghaladja a 173 millió forintot. Egy nyírkátai cég 134 millió forinttal, egy nagyhalászi hölgy 35 millióval, egy kálmánházi férfi 23 millióval tartozik az adóhatóságnak. Egy kisvárdai hölgy a következő: 15 milliós tartozással, őt követi egy mátészalkai hölgy, 14 millióval, egy nagykállói férfi és egy mátészalkai hölgy zárja a sort: ők 11, illetve 10 millió forinttal tartoznak az APEH-nak.

Kapcsolódó cikkek:

  • APEH dolgozókat tartóztattak le!
    Hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás és hivatali visszaélés megalapozott gyanújával folytat nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság.  
  • Önök mondták az APEH-dolgozók letartóztatásáról
    Rengeteg hozzászólás érkezett portálunkra az APEH-os dolgozók letartóztatásával kapcsolatban, ebből szemezgettünk.
  • Közösen támad az APEH és az NNI
    Együttműködési megállapodást írt alá kedden az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága és a Nemzeti Nyomozó Iroda. A jövőben hatékonyabbak lesznek az adóellenőrzések, valamint gyorsabb lehet a büntetőjogi felelősségre vonás.

- Száraz Ancsa, Nyéki Zsolt, Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!