Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.28. 06:17

Ki, mennyit tesz le...

<p>Felháborító! – hallani az egyik oldalról. Szégyellem magam! – érvel a józanabbja. Egy jelentős szám viszont nem szemérmes: tartson el az bennünket, akinek munkája van! – magyarázza meg saját lustaságát. <strong>Dankó Mihály jegyzete<strong></strong></strong></p>

Aki nem dolgozik, ne is egyék! – de egyszerű tétel is volt ez egykor.
A történelmi tanulmányainkból tudjuk, az embert egykor a munka emelte ki az állatvilágból. Az a céltudatos tevékenység, mely a létfenntartását és a fejlődését biztosította. Mindez az elmúlt évekig helyénvaló igazság is volt. Aztán jött a rendszerváltás. Az addig csak hírből ismert munkanélküliség betört hozzánk is. Ki ezért, ki azért került egyik pillanatról a másikra, a létbizonytalanságba. Sorsok ezrei törtek ketté, életerős emberek lettek lelki és testi nyomorékok.

De a kapitalizmus már csak ilyen! A tőke kizsákmányol, elnyom, kiszívja az erőt. A lényeg, aki a saját bőrén érezte a gondokat, próbált, s még próbál ma is, kiutat keresni. Lásd, idő előtti leszázalékolások, külföldi munkavégzés, kényszervállalkozás stb.

Mások, s ezek száma egyre gyarapszik, rájöttek, hogy nem is muszáj azért dolgozni, hogy megéljen az ember. Taktikák százait kidolgozva, sikeresen lavíroznak a különböző segélyek, pótlékok útvesztőjében. S ebben az álszemérmes szociális támogatási rendszerünk még segíti is őket. A jogok és kötelességek összemosásával, fittyet hánynak a józan gondolkodóknak. Szinte mellbe vágott, amikor az egyik település arra „kényszerítette” segélyezettjeit (tisztelet, annak a néhány százalék indokolt esetnek), hogy dolgozzon meg a pénzéért. S az egyik érintett azt válaszolta: „én menjek társadalmimunkázni?” Így, társadalmi munkázni! Nem megdolgozni a pénzemért...

Bízom benne, hogy a közös akarat, s a józanész végül mégis diadalmaskodik, s valóban igaz lesz, az egykori tétel.

Kapcsolódó cikkek:

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!