Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.21. 16:40

Fogyasztói panaszáradat a szervizekre Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A kérdezők azt kifogásolták, hogy a jótállási időn belül javításra átadott készülékeket alkatrészhiány miatt (több esetben 30 napot is meghaladó) hosszú várakozási idő ellenére sem vehetik át kijavítva. <dia width="900" height="700" alt="Fogyasztói panaszáradat a szervízekre Nyíregyházán 2008.05.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fogyaszt_i_panasz_radat_a_szerv_zekre_Ny_re/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fogyasztói panaszáradat a szervízekre Nyíregyházán 2008.05.21." /></a></dia></p>

Holló Jánosnéhoz, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak–alföldi Regionális Felügyelősége Nyíregyházi Kirendeltségének vezetőjéhez telefonon és e-mailen eljuttatott kérdések jelentős része változatlanul a fogyasztót megillető szavatossági és a jótállási jogok érvényesítésével kapcsolatos jogsérelmekre irányult. A kérdezők azt kifogásolták, hogy a jótállási időn belül javításra átadott készülékeket alkatrészhiány miatt (több esetben 30 napot is meghaladó) hosszú várakozási idő ellenére sem vehetik át kijavítva. A készülékek a szervizben „pihennek” a jótállási jeggyel együtt, mit tehetnek, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmasan, jogosan birtokba vehessék tárgyi eszközeiket?

Javítás vagy csere

– Hibás teljesítés esetében a fogyasztó elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhet. A csere iránti igénynek nem feltétele az áru javíthatatlansága, vagyis akkor is kérhető a csere, ha a termék javítható. A fogyasztó választási joga csak akkor korlátozott, ha a csere lehetetlen (nincs azonos vagy hasonló termék készleten), vagy az a kereskedőnek aránytalan többletköltséget eredményezne (az áru rövid idő alatt és minimális költséggel javítható). A javítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül, lehetőleg 15 napon belül kell elvégezni.

A jótállási kötelezettség teljesítése a forgalmazót terheli, a fogyasztó a javítást végző szervizzel nem kerül jogviszonyba. Ezért, amennyiben a javítást nem tudják jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezni, a forgalmazónál – a vásárlás helyén – célszerű a csereigényt bejelenteni. Ehhez viszont szükséges a jótállási jegy és a hibás termék visszaszolgáltatása, melyekkel együtt ajánlott a szerviz nyilatkozatát is csatolni, miért nem tudta a terméket megjavítani – válaszolta Holló Jánosné.

Békéltető testület

Árleszállítás vagy a vételár visszatérítése akkor követelhető, ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs lehetőség, vagy azt a kereskedő nem vállalja, vagy azt nem tudja a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezni. Jelentéktelen hiba esetén nem követelhető vissza a vételár. A forgalmazó minden esetben köteles a – a fogyasztói szerződés keretein belül felmerült – szavatossági és jótállási igény teljesítésére irányuló minőségi kifogásokról jegyzőkönyvet felvenni, melyben a fogyasztó nyilatkozik az igényéről, a kereskedő pedig annak teljesíthetőségéről. Amennyiben a bejelentéskor a jótállásra kötelezett nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb 3 munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót. Amennyiben a fogyasztó igényét nem a jogszabályi előírások szerint rendezik, a Megyei Békéltető Testülethez (Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.), illetve bírósághoz fordulhat.

A szolgáltatókat érintő vitás ügyben kérdező fogyasztók szíves figyelmét is felhívom a békéltető testületek hatáskörére, mely kiterjed az áruk és szolgáltatások minőségével, biztonságosságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezésére. A kérelmeket a békéltető testület elnökéhez címezve kell benyújtani. A testület eljárása ingyenes – mondta a szakember.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!