Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.26. 16:06

Az újfehértói versenyben odapörkölt a kakastöke pörkölt

<p>Újfehértó - Második alkalommal vett részt Újfehértó a harangodi Akácvirágzás – Nyírségi ízek Fesztiválja és a Méz ünnepe rendezvényen. Az elmúlt évben harmadik helyezést értek el a főzőversenyben, az idén viszont igazi ínyencséggel készültek.</p>

A várost az Újfehértói Sport- és Szabadidő Egyesület turisztikai szakosztálya képviselte. A csapat előző nap berendezte főzőhelyét, majd tagjai már hajnalban útnak indultak. A zöldségek előkészítése, a stand feldíszítése után igazi szalonnástojásos magyar reggeli következett. Újfehértó nemcsak arról híres, hogy televan megújuló lehetőségekkel, hanem arról is, hogy jó közösség és közönség, mely tud és szeret is mulatni, énekelni. Ennek jegyében meg is érkeztek a zenészek, a Papp testvérek zenekar és egy kedves, ideiglenesen újfehértói úr is: Monzinger Ferenc nóta- és operetténekes művész úr Karcagról, aki felvéve a csapat egyenpólóját, újfehértóivá is vált.

A gulyásleves marhahúsból készült, tele finom burgonyával, hússal, zöldségekkel és a magyar konyha fűszereivel. A csörögét folyamatosan újabb és újabb adagban készítették elő a sütéshez. Csak lisztből 15 kg-ot használtak fel, lekvárból több mint 5 kg-ot.

S nem feledkezhetünk el ama bizonyos étekről, a híres-neves kakasok ékesebbik részeiből készült pörköltről, melynek alapja a kakastaréj és a kakashere volt, ahogy mondták, röviden: „Kakastöke pörkölt”. Az alapanyag beszerzése is művészi teljesítmény, de az elkészítés is. Az egyik kemény és puhára kell főzni, a másik puha s félkeményre. Mindeközben több órás különbség is eltelik, míg egyik után a másik az üstbe kerül, majd mindezeket megtetézve, hogy a pikánsan erős étel kellemesen fogyaszthatóvá váljon, vörös babot is főztek a végén bele. Aki kicsit is ellátogatott az újfehértóiak sátrához, tudja, hogy az ételekért járó 1. helyezést a legmegérdemeltebben kapta meg a csapat. Mindenkit szeretettel fogadtak, a hangulat remek volt – a csapat egységes, az ételek fejedelmiek.
Köszönjük NapkorNagykállóHarangod!

Pocsai Beáta
Újfehértó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!