Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.06. 12:12

Az első bírság után lehúzzák a rolót

<p>Nyíregyháza - Az APEH adóslistája egy dolog – kezdi mondandóját Kirják József könyvelő, majd hozzáteszi – arról le lehet kerülni, de jobb, ha nem is kerülünk fel rá. Amikor valaki egy vállalkozást beindít, reméli a bevételt, bízik a saját munkájában, de gyakran kézlegyintéssel intézi el az adminisztrációt.</p>

Azt tanácsolom, mindjárt indulásnál ezzel is számoljanak, képezzenek egy kis tartalékot, az előre nem látható nehézségek idejére. Ami nagyon fontos, keressenek fel egy könyvelőt, vagy állandó, vagy időszakos megbízással, mert így elkerülhetik azokat a buktatókat, amik utóbb nagyon sokba kerülhetnek. Ismerve a kisvállalkozások helyzetét azt mondhatom, az első bírság után sokan lehúzzák a rolót, ugyanis a teherbíró képesség rendkívül alacsony.

Az előírt bevallások és adminisztráció kapcsán elég egy változást figyelmen kívül hagyni, és máris ott lebeg Damoklesz kardjaként a bírság lehetősége. Most nagyon sok nyugdíj mellett dolgozó kisvállalkozó adta vissza engedélyét, mert nem bírták el a havi 4.350 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulék befizetését. Ha nem fizetnek időben, akkor gond lehet az évi megközelítően 50 ezer forintra rúgó teljes összeg megfizetése, aki pedig nem adja vissza a vállalkozását, azt fizetésre kötelezi a törvény.

Ennek elmaradása pótlékkal, bírsággal gyorsan elérheti azt a szintet, ami korábbi megtakarításait elviheti. Ez persze bevételi oldalon is gond, mert a sok kisvállalkozó elmaradó adója hiányozni fog az államkasszából. Ha valaki mégsem fizette meg  kötelezettségét, időben keressen könyvelőt, mert van lehetőség a részletfizetés kérelmére, a pótlékok, a bírság  enyhítésére.

- Pusztai Sándor -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!