Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.12. 08:38

Ajándékok az Európai Ünnepi Filmnapok nyitányán

<p>Nyíregyháza - Az Európai Bizottság 2008-at a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének nyilvánította. A program keretében május 14-e és 18-a között naponta egy-egy európai filmet mutatnak be a Krúdy art moziban (Országzászló tér 8.).</p>

Az Európai Ünnepi Filmnapokat a Europe Direct Európai Információs Pont 5. születésnapja, valamint az Európa Nap (május 9.) alkalmából hirdetik meg idén.

Ebben az évben különös aktualitást kapnak az Európa kulturális sokszínűségét bemutató rendezvények, mivel az Európai Bizottság 2008-at a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének nyilvánította – tudta meg lapunk Bánszki Eleonórától, az EIP vezetőjétől.

A program keretében május 14-e és 18-a között naponta egy-egy európai filmet mutatnak be a Krúdy art moziban (Országzászló tér 8.), melyek mindegyikét az Európai Unió 2007-től elindított Média Programja támogatta. A vetítésekre ingyenesen, de csak az erre a célra kibocsátott belépőjegyekkel lehet belépni. További programként május 9-kén információs standot építenek a Kossuth téren, ahol hasznos ajándékokkal is meglepik a standhoz ellátogatók és a játékban résztvevőket.

Figyelembe vettük, hogy a különböző filmfesztiválokon sikerrel szereplő filmeket válogassunk a programba, és hogy minél szélesebb közönség találjon érdeklődésének megfelelőt a kínálatból. Szerepel a műsorban egy magyar film, egy vígjáték, egy minden korosztály számára ajánlott dokumentumfilm, és két filmdráma.

A vetítésekre ingyenesen, de csak az erre a célra kibocsátott belépőjegyekkel lehet belépni. A jegyek a „Europe Direct” irodában (Nyíregyháza, Egyház u. 13-15.) igényelhetők május 5-től 16-ig, hétfőtől csütörtökig 8.00 és 16.30 óra között, pénteki napon 14.00 óráig.

A vetítéseket követően, előadásonként 5 db ajándékot is kisorsolunk a közönség között. A fődíj mindegyik napon egy pendrive lesz.

2007-ben a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából már szerveztünk hasonló programot, melynek nagy sikere volt a lakosság körében. Közel 500 látogatója volt az akkor megrendezett filmhétnek. Szeretnénk, ha az idén is hasonló látogatottságnak örvendene a rendezvény, amiben számítunk a média segítő közreműködésére is.

A program lebonyolításában az idén is támogatást nyújt irodánknak a Krúdy art mozi, mely szintén kedvezményezettje az EU Média Programjának.

Az Európai Unió Média Programja:
2006. november 15-én az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az európai audiovizuális ipart támogató új programot, a MEDIA 2007-et. A hét évig (2007 és 2013 között) tartó program költségvetése 755 millió euró.

A MEDIA 2007-nek 31 tagországa van (az EU tagországai, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc).

A Program célul tűzi ki a kulturális sokszínűség és örökség védelmét, a szektoron belüli nemzetközi terjesztés és forgalom ösztönzését, a szektor versenyképességének javítását. A célkitűzések között kiemelt szerepet kapnak a kis- és középvállalkozások kapacitásának növelése, a piac egyenetlenségeinek csökkentése és a digitalizáció támogatása.

A Program támogatási területei hasonlóak az előző, MEDIA Plus Programhoz, elsősorban az audiovizuális gyártást megelőző és az azt követő szakaszokat öleli fel. A gyártásmegelőző szakaszon belül a képzéseket, a gyártás-előkészítést, a gyártást követő szakaszon belül pedig az európai audiovizuális alkotások forgalmazását, promócióját, illetve az ún. kísérleti kezdeményezéseket, projekteket is.

Az 5. születésnap és az Európa Nap alkalmából szervezett további programok:

Európa Nap - május 9. (péntek) 10.00-16.00:
Információs standdal jelenünk meg a Kossuth téren, ahol sokféle új ill. felújított kiadvánnyal és EU-s tudáspróbákkal, totókkal várjuk az érdeklődőket. Hasznos ajándékokkal is készültünk a standhoz ellátogatók és a játékban résztvevők számára.

Fotó- és plakátkiállítás az 5. születésnap alkalmából:
Előkészítés alatt áll egy kiállítás a Europe Direct iroda elmúlt 5 év alatt szervezett programjain készült fotókból, melyek határainkon innen és túl a legváltozatosabb eseményeken készültek, bemutatva ezen keresztül az iroda igyekezetét az uniós ismeretek minél szélesebb körben történő terjesztésére.

Júniusban az elmúlt 5 év során az uniós intézmények által különböző eseményekre készített plakátokból szervezünk kiállítást a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, amit később vádorkiállításként a megye több helyszínére is szeretnénk eljuttatni.

A kiállítások pontos kezdetéről és a további részletekről a későbbiekben tájékoztatni fogjuk Önöket.

További információ:
Bánszki Eleonóra, Tel.: 42/599-690, 70/526 8874; [email protected]

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!