Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.11. 12:57

XIII. Kelet Autószalon Járműipari Innovációs Kiállítás

<p>Köszöntöm a XIII. Kelet Autószalon Járműipari Innovációs Kiállítás látogatóit és résztvevőit!<br /> A műszaki újdonságokat és a nálunk kapható személygépkocsi-választékot bemutató expón a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-Megelőzési Bizottságon keresztül a rendőrség is minden évben jelen van.</p>

Ennek fő oka, hogy a közlekedés három tényezőjéből; az út, a jármű és az ember triójából az utóbbi kettő ezen a kiállításon megtalálható, így nagyszerű terep lehet ez a prevenciós munkához.

A bemutatott autók már a XXI. század technikájával vannak felszerelve, ami elsősorban nem a száguldást, hanem a biztonságos célba érést szolgálja. Ezek a néhány éve még utópiának számító, de legalábbis csak a legtehetősebbek számára elérhető műszaki megoldások mára mindenki számára valósággá válhatnak. Biztonságunkat azonban csak akkor szolgálják, ha megfelelő használatukhoz mi is felnövünk.

Szinte már alapfelszereltség a légzsák, de sokan még mindig nem értik meg, hogy funkcióját csak bekötött biztonsági övvel együtt tudja ellátni. Nemrég például magam találkoztam egy luxusautót vezető fiatalemberrel, aki a biztonsági övet maga mögött kötötte be, hogy a figyelmezető sípolás ne zavarja. A rendőrség egyik fő feladatának tekintjük, hogy a hozzá hasonló fiatalokkal megértessük: a szabályokat azért kell betartani, mert azok mindannyiunk érdekét szolgálják. Ennek elérése érdekében iskolákban tartunk előadásokat, közlekedési versenyeket szervezünk és a médián keresztül próbáljuk meggyőzni a közlekedés résztvevőit.

Természetesen gyakran szankciókat is kell alkalmaznunk az utakon szabálytalanul közlekedőkkel szemben. Könnyen megérthetjük, hogy erre miért van szükség, ha egy pillantást vetünk a statisztikára. Ez év első három hónapjában 203 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, heten életüket vesztették, 78-an súlyosan megsérültek. Ezek a számok lehetnének jóval alacsonyabbak, ha egymásra jobban odafigyelve, nagyobb türelmet tanúsítva, és a szabályokat betartva közlekednénk.

A helyzet javítását célozzák az idén bevezetett jogszabályi változások. Az ittas vezetőkkel szemben tanúsított zéró tolerancia hatása már most érezhető az összehasonlító adatokban: míg tavaly január 1-től március 31-ig 43 ittasan okozott, személyi sérüléssel járó balesetet regisztráltunk megyénkben, az idei év azonos időszakában ez a szám 33 volt.

A most bevezetett közigazgatási bírság magasabb összegei vélhetően jelentős visszatartó erőt fognak képviselni a szabálytalankodók szemében, az objektív felelősség elve pedig bezárja a kiskaput, melyet a másokra veszélyt jelentő közlekedők korábban gyakran használtak ki.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság áprilisban is fokozott ellenőrzéseket tervez. Súlyponti feladataink: a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő járművek kiszűrése, a közúti fuvarozók pihenőidejének ellenőrzése, sebességellenőrzés, ittas vezetők kiszűrése, a passzív biztonsági eszközök használatának betartatása, a rendszám nélkül vagy szabálytalanul lesötétített ablakú járművel közlekedők szankcionálása, valamint a két keréken közlekedők ellenőrzése. Szeretném, ha mindenki megértené: mindezt az ő, családtagjai és hozzátartozói biztonságának érdekében is tesszük!

Bízom abban, hogy minél többen hozzájuthatnak a kiállításon bemutatott autócsodák valamelyikéhez, és ilyen járművek volánja mögött elégedetten ülve a közlekedési morál javulásához is hozzájárulnak! Abban is biztos vagyok, hogy azok is nagyszerűen fogják magukat érezni, akik most csak nézelődnek.

A kiállítást április 18-20. között a nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnokban tekinthetik meg az érdeklődők!

Szepesi István r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!