Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.24. 09:42

Szálltak a rímek a költészet napján Nagykállóban

<p>Nagykálló - Horváth Éva tolmácsolásában újra átélhették József Attila szenvedéseit anyja elvesztése után, a „Kései sirató” című versben.</p>

Április 11-én nyüzsgő kis csoport gyülekezett a Nagykállói Kállay Rudolf Szakiskola aulájában. A diákok nem másra készültek, minthogy méltóképpen megemlékezzenek a költészet napjáról egy szavalóverseny keretein belül. A versenyen több remek előadást láthattunk, hallhattunk.

Horváth Éva tolmácsolásában újra átélhettük József Attila szenvedéseit anyja elvesztése után, a „Kései sirató” című versben. Ellátogattunk még Petőfi Sándor „kurta” kocsmájába is a Szamos partjára, és a közönség lélegzetvisszafojtva várta Szabó Lőrinc „óriásának” feltűnését a házak felett, akinek Debrecenben van ékszerészüzlete, és akiről a szonett végén kiderül, hogy valójában csupán egy „közönséges” órás, de egy nyolcéves kisfiú olvasatában ő nem más, mint egy „Óriás és ékszerész”. A versenyen felelevenedtek „Edward király, angol király” rémtettei is, aki a Montgomery lakoma után 500 walesi bárdot küldött máglyára, mert „egy se bírta mondani Hogy: éljen Eduárd.”
A versenyzők meghallgatása után a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Sok remek előadás közül kellet kiválasztania a legjobbakat. A végeredmény a következőképpen alakult.

Első helyezett Horváth Éva (12.a), a második helyezett Szabó Nóra (11.a/sz), a harmadik pedig Molnár Julianna (9./a sz) lett. Holtversenyben a negyedik let Szögi Erika (9.a/sz) és Fodot Ivett (10.a/sz). Különdíjat kapott Asztalos László (12./m) osztályos tanuló.
Reméljük, hogy jövőre is ugyan ilyen sok diáknak lesz kedve megméretetnie magát ezen a kihíváson, és nem rettennek meg az elsőre néha érthetetlennek tűnő rímek sokaságától.
Asztalos László, Kállay Rudolf Szakiskola, Nagykálló

A felkészítő tanár: Czérnáné Vass Mónika



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!