Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.29. 18:18

Objektív felelősség: harmincezres várakozás

<p>Nyíregyháza - Jelentősen emelkednek május elsejétől a közlekedési bírságok, s bevezetik az objektív felelősség elvét is, vagyis ha nem lehet megállapítani, ki vezette az autót a szabálytalankodás alatt, akkor a tulajdonosé a felelősség.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/objektiv-felelosseg-harmincezres-varakozas/cn/szon-news-km_01-20080429-014737">Külföldön ez is olcsóbb lehet: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/auto-birsag-szabalysertes-rendorseg-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/objektiv-felelosseg-nyiregyhaza-oktato.wmv/viewer.html" target="_blank">Az oktató szemével: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/objektiv-felelosseg-nyiregyhaza-taxis.wmv/viewer.html" target="_blank">Taxis-szemmel: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:10: A taxis véleménye

Mire számítanak az utakon legtöbb időt eltöltő taxisok a május elsejétől életbe lépő drasztikus mértékű szigorítások után? A gyorshajtókra vagy a tilosban várakozókra vár vaskosabb büntetés? – Az utasok az esetek túlnyomó többségében sietnek, késésben vannak, a lehető legrövidebb útvonalon és a lehető leggyorsabban szeretnének célt érni. Mi, taxisok a közlekedési szabályok betartása mellett mindent megteszünk az ügyfél érdekében. Májustól még inkább oda kell figyelnünk, hiszen a hírek szerint egy kisebb gyorshajtás vagy megállási tilalom megszegése esetén 30 ezer forint a büntetés, ha áthajtunk egy sárga vagy piros lámpán, 50, illetve 100 ezer forint a büntetés. Ha valami, ez mindenki számára elrettentő lesz! – mondta el Dorogi Attila taxis.

17:30: A gépjárművezetés oktató szemével

Hogyan készülnek a büntetendő közlekedési szituációk elkerülésére a gépjárműoktatók? – kérdeztük Tar Béla nyugalmazott rendőrt, gépjárműoktatót. – Egyes tanulóvezetőkre félénkség helyett sokkal inkább az indokolatlan merészség jellemző. A 30 km/h sebességkorlátozó táblákat gyakran nem veszik figyelembe, a mutató pillanatok alatt 50 km/h-ra szalad vissza, helytelenül. A vasúti átjárók és a gyalogátkelők előtt sem lassítanak a diákok kellőképpen. A zöldről sárgára váltó közlekedési lámpa előtt némelyek a fékre, mások a gázra „taposnak”, nem egyszer ránk kürtölnek hátulról, amiért a biztonságos megállást választjuk a kockáztatás helyett. A bírságok összegei jelentősen emelkednek a közeljövőben, fontos, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők ne csak ismerjék, hanem tartsák is be a KRESZ előírásait!

15:30: Érthetetlenül magas

Úgy látom, drákói a szigor, legalább is papíron ezt látni. Majd a gyakorlat fogja bebizonyítani, hogy szükség van-e rá, vagy nincs – emelte ki dr. Móra István, közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvéd.

– Én értelmetlenül túl szigorúnak találom a büntetési tarifákat, s ami még probléma, az eljáró hatóságnak nincs is mérlegelési lehetősége. Ugyanolyan elbírálás alá esik az, aki egyszer „véletlenül” megbotlott, mint a notórius szabálytalankodó. Polgárjogi szempontból eddig is az üzembetartó volt a felelős, de ezután a bűntető, szabálysértési felelőség is az övé. Az autós rákényszerül, hogy fizessen. Csakhogy, ma Magyarországon nagyobb létszámban vannak kis- és közép keresetű emberek, akiknek a többezer forintos büntetés kifizetése komoly anyagi megterhelést jelent majd.

12:00: A megváltozott jogszabály már január elsején életbe lépett, bírságokat azonban csak mostantól hajtanak be. Az elmúlt négy hónapban összesen 18 ezer felszólító levelet küldtek szét az autósoknak, bizonyos szabálysértések miatt, amik után az új díjak szerint összesen 650 millió forintos bírságot szabhattak volna ki a hatóságok.

Ez az idő elég volt a rendőrség felkészülésére is – mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján Samu István vezérőrnagy. A megváltozott jogszabály szerint a súlyosság arányában 30 ezer és 300 ezer forint közötti bírságot szabhatnak ki. Amennyiben nem a tulajdonos szabálytalankodott, akkor nem elég arra hivatkozni, hogy egy hozzátartozó vezette az autót, hanem fuvarlevéllel, vagy menetlevéllel kell igazolni az autó átadását. A nyilatkozatban a tulajdonos és a használó adatait is fel kell tüntetni.

Bírságok

A bírságok összegei jelentősen emelkedtek, száz százalékos sebességtúllépés esetén 300 ezer forintot kell fizetni már kisebb gyorshajtás után is minimum 30 ezer forintot fizet az autós.
Piros lámpán való áthajtás esetén 100 ezer forint, de a sárga lámpánál is 50 ezer forint a bírság.
A várakozási tilalom és a megállási tilalom megszegése esetén 30 ezer forint a büntetés. Ha a tilos jelzés ellenére az autós áthajt a vasúti átjárón, akkor 300 ezer forintot fizethet.
Az autópályákon a leálló sávban történő közlekedést 150 ezer forintos bírsággal sújtják, míg a megállást 100 ezer forinttal.
A megváltozott jogszabályok jobban védik a természeti területeket is. Védett természeti területen való közlekedés esetén ugyanis 150 ezer, fokozottan védett területen pedig 300 ezer forint a bírság.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!