Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.14. 13:08

Nem csökken Gávavencsellő térségi szerepe

<p>Idősek otthonának és konyhának az építése is szerepel a gávavencsellői tervek között.</p>

Az elmúlt évtizedekben sok változáson ment keresztül Gávavencscsellő. Egykoron járási székhelyként a térség központja volt, gimnáziuma pedig a környék középiskolásait vonzotta. Azóta megszűnt a járási szerepkör, megszűnt a gimnázium, azonban továbbra is a környező falvak közül a legnagyobb népességgel rendelkezik, s ha nagyon szeretnék, még akár a városi cím elnyerése sem lenne a település számára elérhetetlen álom. Mindezekről a kérdésekről beszélgettem dr. Karakó Lászlóval, a település polgármesterével.

– Számunkra a 2007-es év a felkészülés éve volt. Nehéz körülmények között indult be az önkormányzati munka a 2006-os őszi választást követően. Az elmúlt évben konkrét pályázatot nem lehetett elnyerni, ezért a soraink rendezésére fordítottuk a tavalyi esztendőt – mondja a nagyközség vezetője. – A régi pályázatokat felfrissítettük, s benyújtottuk az idei esztendőben. Ilyen volt például a szennyvízcsatorna-hálózat II. ütemének tanulmányterve. A megvalósíthatósági tanulmányterv 85 millió forintba került, míg az új hálózat kiépítése és a telep 1,2 milliárd forintba kerül majd. Márciusban adtuk be regionális operatív pályázat keretében a Rakovszky Sámuel Általános és Művészeti Iskola komplex felújításához a támogatási kérelmünket. Negyedik alkalommal adtuk be a pályázatot, ugyanis eddig háromszor elutasították. A teljes felújítás – amely tartalmazza többek között a nyílászárók cseréjét, a tetőzet megújulását –, közel 300 millió forintba kerül. Az iskola épülete 20 esztendős, korábban nem volta rajta semmi felújítás. Kiemelt projektként kezeljük. Azért fontos ez számunkra, mert az iskolai oktatás kistérségi társulás keretében működik, a balsai diákok is Gávavencsellőre járnak. Először a felsősök jártak át hozzánk, s most már az alsósok is utaznak. Szeptembertől valószínűleg az óvodások is hozzánk tartoznak majd intézményileg.

A további tervekről is szól Karakó László polgármester:
– Szeretnénk kerékpárutat építeni, amely a rétközi kerékpárút része lesz. A Tiszabercel és a Balsa közötti részt kellene megépíteni úgy, hogy az árvízi védekezést is szolgálja. A tervek között szerepel egy 150 férőhelyes idősek otthona építés, s kellene egy ezer adagos konyha is.Ez a két beruházás növelné a szolgáltatás színvonalát, ugyanakkor új munkahelyeket is jelentenének. 1947-ig járási székhely volt Gávavencsellő, s az akkori kistérségi szerepet töltené be az idősek otthona. A terveket a Magyar Fejlesztési Bank hitelkonstrukciójával szeretnénk megvalósítani. Úgy gondolom ugyanis, hogy az önkormányzatok átalakulás előtt állnak, a jövőben nagyobb aktivitást kell vállalniuk az innovációban. Biztos lesznek a jövőben is pályázatok, azonban azok központi irányt szabnak, meghatározzák az önkormányzatok mozgásterét, holott merészebben kell felvállalni a feladatokat. Az önkormányzatok munkáját az alapján ítélik meg, hogy mi mindent fejlesztett, holott napjainkban már az is nagy eredmény, ha az alapellátást biztosítani tudják az önkormányzatok. A településen már gyakran szóba került a városi cím megpályázása, hiszen a feltételek megvannak, azonban finanszíroszás jelenlegi formája hátrányt jelent a városi címmel rendelkező településeknek – fejezte be Gávavencsellő polgármestere.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!