Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.10. 18:09

Képezni, nevelni a „lovasnemzetet„ Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A főiskolai lovas centrum kialakításának igényét már benyújtották az illetékesekhez.</p>

Képviselőként minden olyan kezdeményezéshez, amely újra tartalommal kívánja megtölteni az egykor joggal elnyert „lovas nemzet„ titulusunkat, segítő kezet nyújtok – ígérte Csontos János a Nemzeti Lovas Programot koordináló miniszterelnöki megbízott csütörtökön a Nyíregyházi Főiskolán rendezett kerekasztal megbeszélésre érkezett térségi lovas szakemberek, vállalkozók és vidékfejlesztési menedzserek előtt.

A „Ló és lovas zászlóshajó program„ témát körbejáró beszélgetésre azt követően került sor, hogy a Nyíregyházi Főiskola együttműködési megállapodást kötött a Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő és Értékesítő Kft.-vel – a két aláíró dr Jánosi Zoltán rektor illetve Kovács János a ménesbirtok ügyvezető igazgatója volt – egy több lépcsős, egymásra épülő lovas-oktatási rendszer megteremtéséről.

Ebbe a rendszerbe még be kívánják vonni a Kaposvári Egyetemet, s így magába foglalja majd valamennyi oktatási szintet az alapfoktól a felsőfokig, a doktori képzéssel bezárólag, derült ki dr Técsy László, a főiskola kelet-magyarországi lovas képző „nagyhatalommá„ fejlesztésén munkálkodó tangazdaság igazgató tájékoztatójából. A főiskola elismert lovas szakembere, az itt már a megvalósítás útján haladó régiós lovasképzés koordinátora arról is szólt, hogy egy korszerű, lovas centrum kialakításának az igényét már benyújtották az illetékesekhez.

Csontos János a nyíregyházi kezdeményezéseket kommentálva felhívta a figyelmet: alkalmas szakemberek és lófajták nélkül az ország nem tud versenyben maradni ezen a Nyugaton már igen szép eredményeket produkáló piacon. A térség vállalkozóit pedig arra biztatta a miniszterelnöki megbízott, hogy használják ki az unós programokban rejlő jó ötletek esetén nem kevés támogatási lehetőséget fejlesztéseik megvalósításához.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!