Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.26. 06:00

Jogászszemmel: Elbirtokló tulajdonostárs

<p>Nyíregyháza - Volt feleségem válásunkat követően a házban nem lakott, azt egyedül én használtam. Hivatkozhatok-e vele szemben elbirtoklásra egy estleges bírósági eljárásban? – kérdezte olvasónk.</p>

Még 1982-ben elváltam feleségemtől. Ezt megelőzően nem sokkal vásároltam egy ingatlant, ami fele-fele arányban lett bejegyezve. A váláskor feleségem elismerte, hogy az ingatlan kizárólagosan az én tulajdonom, azonban ezt követően nem történtek lépések annak átírására. Volt feleségem válásunkat követően a házban nem lakott, azt egyedül én használtam. Hivatkozhatok-e vele szemben elbirtoklásra egy estleges bírósági eljárásban? – kérdezte olvasónk.

A törvény értelmében elbirtoklás útján szerzi meg a dolog tulajdonjogát az, aki az ingatlan dolgot 15 éven át szakadatlanul birtokolja. Annak sincs akadálya, hogy az egyik tulajdonostárs elbirtoklás útján megszerezhesse a másik tulajdonostárs illetőségének a tulajdonjogát. Ilyenkor azonban fokozott szigorúsággal kell vizsgálni az elbirtoklás feltételeinek a fennállását. Ebben a körben kiemelten fontos annak a megvizsgálása, hogy az elbirtoklásra hivatkozó tulajdonostárs magatartása összeegyeztethető-e a tulajdonostárs jogaira és az ingatlanhoz fűződő törvényes érdekeire vonatkozó előírással. Amennyiben ugyanis Ön, mint elbirtokló a tulajdonostárs jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére gyakorolta a jogait, akkor az elbirtoklás ténye nem állapítható meg. Ugyancsak nem állapítható meg az elbirtoklás, amennyiben a használat valamilyen jogcímen alapul (pl. a házasság felbontásakor az Ön részére kizárólagos lakáshasználati jogot ítélt meg a bíróság) - mondta Dr. Vojsánszki Éva.ű

További jogi témájú cikkeink:

  • Jogászszemmel: Döntés a gyermekelhelyezésről
    A bíróságnak a gyermeket annál a szülőnél kell elhelyeznie, akinél a kedvezőbb testi, lelki, értelmi és erkölcsi fejlődése biztosítva van, ehhez pedig meg kell győződnie arról, hogy a gyermek döntése valóban az érdekét szolgálja-e.

  • Jogászszemmel: Megörökölt adósság
    A jelenleg hatályos törvények szerint, az élettárs nem törvényes örököse az örökhagyónak, így az örökhagyó egyéb rokonai öröklik meg a hagyatékot. Mi a véleménye az eladósodásról?

  • Jogászszemmel: Érvénytelen szerződés
    Amennyiben úgy véli, valóban „megfogalmazási” hiba annak az akadálya, hogy tulajdonjogot szerezzen az ingatlanban, úgy határidőhöz és feltételekhez kötötten több igényérvényesítési lehetősége is fennállhat.

  • Jogászszemmel: A haszonélvezeti és a tulajdon jog
    A haszonélvezeti jog bizonyos vonatkozásban valóban erősebb a tulajdoni jognál, mely abban nyilvánul meg, hogy a haszonélvező a tulajdonost (illetve a leendő tulajdonosokat) megelőzően gyakorolhatja a birtoklás, használat jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!