Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.12. 12:32

Gyalogos útvonal zarándokonak

<p>Máriazell, Csíksomlyó - A gyalogos út csendessége, a táj szépsége és békéje szeretetet, megértést nyújt a hívőknek.</p>

MáriazelltőlCsiksomlyóig gyalogos zarándokútvonal kiépítésére konzorciumi együttműködési megállapodást kötött Máriapócs, Nagykálló, Kállósemjén, Napkor, Rakamaz, Nyírbátor, Nyírgyulaj, Piricse, Nyírbogát, Pócspetri önkormányzatai, továbbá a megyei önkormányzat, a Nyírerdő Zrt., a Mária Út Közhasznú Egyesület.

A kezdeményezés Dunántúlról, Veszprémből indult dr. Szabó Tamás vezetésével, aki a lehetőségeket kihasználva még több zarándokot, turistát kíván az országba hozni, illetve az országon belül a zarándokmozgalmat népszerűsíteni.

Az együttműködésben részt vevők pályázatot nyújtottak be az Észak-alföldi operatív program Versenyképes turisztikai termék és attrakció fejlesztés című kiírásra. A támogatás elnyerése esetén a megjelölt útvonalon esőbeállók, pihenőpontok, útjelző, csomóponti, térségi információs táblák kerülnek kiépítésre és kihelyezésre.

Figyelemfelhívó táblákat kapnak a pecsételő helyek, a szálláshelyek, a kultúrtörténeti lehetőségek. A Mária út valójában egy úthálózat, amelyen bebarangolható a Kárpát-medence, s elérhető minden olyan emlékhely, amely Máriával kapcsolatos.

A gyalogút kiépítése után a kerékpáros és az autós változat is elkészülhet majd. A konzorcium azt szeretné, hogy a gyalogos út csendessége, a táj szépsége és békéje szeretetet, megértést nyújtson a zarándokoknak – tájékoztatta lapunkat Palóczy Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!