Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.09. 16:43

Babaszoba a kerengőben Tiszavasváriban

<p>Tiszavasvári - A korábban összegyűjtött és lektorált játékanyag anyag bővült a mai korok játékaival is. <dia width="900" height="700" alt="Babaszoba a kerengőben Tiszavasváriban 2008.04.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Babaszoba_a_kereng__337_ben_Tiszavasv_riban/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Babaszoba a kerengőben Tiszavasváriban 2008.04.09." /></a></dia></p>

Amióta világ a világ, a gyermekek mindig játszottak – még akkor is, ha ilyesmire látszólag sem idejük, sem erre a célra kialakított helyük, sem iparszerűen gyártott eszközük nem volt – nyilatkozta ezt 2004 tavaszán egy pszichológus, aki már akkor nagy elismeréssel szólt a tiszavasvári Langaméta gyermekjáték gyűjteményről.

A Tiszavasvári Egyesített Óvodai Intézmény Langaméta munkaközösségének története azonban korábbra, 2001-re nyúlik vissza, hiszen ekkor alakult meg az óvodapedagógusokból és lelkes segítőkből álló kis csapat. A céljuk az volt, hogy összegyűjtsék és rendezzék a város és környéke, azaz a nyíri Mezőség népi játékait.

A gyűjteményOpre Csabáné óvodapedagógus irányításával folyamatosan bővült. Az összegyűjtött anyagok rendszerezése és a szerkesztése után 2004-ben könyv jelent meg az összegyűjtött munkákból, amelyek lektorálásában dr. Lázár Katalin, az MTA tudományos főmunkatársa és dr.Ratkó Lujza, a néprajztudomány kandidátusa, valamint Ranschburg Jenő gyermekpszichológus segédkezett. A könyv megjelenésével a munkaközösség munkája nem ért véget, mert elkezdték gyűjteni a környezetükben fellelhető régi korok játékait. Az összegyűjtött és lektorált játékanyag anyag bővült a mai korok játékaival is.

Nagy álom vált valóra a kétnapos Langaméta-napok nyitó rendezvényén, mert a gyűjtemény egy részéből az „Én babaszobám” címmel kiállítás nyílt a nagyközönség számára. A kiállítás a Találkozások Háza „Kerengőjében” látható június végéig. A kiállítás nyitvatartási időben díjmentesen megtekinthető. A tervek szerint a júliusban újabb darabok kerülnek kiállításra a több ezer darabos gyűjteményből – tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Tamás.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!