Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.09. 13:15

A csekkbefizetéshez személyi igazolvány kell?!

<p>Nyíregyháza - A hivatali bürokrácia újabb értelmetlen rendelkezésével szembesültem. Összeszedtem a befizetnivalóimat, s a postán kiderült, hogy a régebbi csekkeket csak úgy veszik át, ha a személyi igazolvány száma szerepel rajta.</p>

13:00: – Csak azt tudom mondani, hogy a postai dolgozó helyesen járt el – kezdte Tomecskó Tamás. – A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem részeként az Európai Unió rendeletet alkotott a pénzforgalmi tranzakciókhoz (például csekkbefizetéshez) kapcsolódó befizetői adatok kezeléséről. Az Európai Uniós rendelet kötelező érvényű a tagországokra, így hazánkra is. A rendelet hazai alkalmazását megkönnyítő törvény 2007. végén lépett életbe. A Magyar Postának ily módon ellenőriznie kell a csekkek és az utalványok befizetőjének adatait. Az ellenőrzési kötelezettség az ezer eurónak megfelelő forint összeg feletti befizetésekre vonatkozott az idén március 31-ig. Az ellenőrzés április 1-től viszont már kiterjed az 1000 euró alatti befizetésekre is.

Ezer euró felett és alatt

Közlémény

Az 1000 euró összeg alatti, az említett két (M és FM) jelölés nélküli csekkek esetén a postás nem kéri a személyi igazolványt, de a csekken fel kell tüntetni a feladó személyi igazolvány számát. A régi csekkeknél a számot a „Készpénzátutalási megbízás” rész jobb felső oldalán található Közlemény rovatba kell beírni, míg az új csekkeknél az összeg alatti, már erre kijelölt részre – tájékoztatott Tomecskó Tamás.

Amennyiben az ügyfelek 1000 eurónak megfelelő forint összeget meghaladó összegű csekket kívánnak befizetni, úgy a postán meg kell vizsgálni, hogy a csekken szerepel-e három adat: a befizető neve, lakcíme és személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány (például személyi igazolvány, új típusú jogosítvány, útlevél) száma. A három adat meglétén túl ellenőrizni kell az okmány érvényességét is. A változás nem ró jelentős többletterhet az ügyfeleknek, hiszen naponta átlagosan alig egy ilyen összegű csekk jelenik meg egy-egy postán. A jogszabályváltozás kis mértékben ugyan, de érinti az 1000 euró alatti befizetéseket is. A lakossági csekkforgalom jelentős részén nem kell feltüntetni a személyi igazolvány számát, mert azok részben vagy teljes egészben mentesülnek a kötelezettség alól. Nem kell személyi igazolvány számot írni az állami szerveknek (pl.: APEH, rendőrség) fizetendő készpénzátutalási megbízásokra. Ezeken a csekkeken egy nagy „M” szerepel, amely a „mentességet” jelöli. Szintén nincs teendő azokkal a csekkekkel, amelyeket közüzemi vagy más szolgáltatók bocsátanak ki, és azokon a csekk küldője feltüntette a befizető azonosítót. E csekkek FM-jelzéssel vannak ellátva, ami azt jelenti: „feltételesen mentesül”.

11:45: Némelyik csekken volt egy FM-jelzés, ez vajon mit jelent? Ezeket elfogadták, de mert nem voltak nálam az irataim, bosszankodva mehettem haza adminisztrálni. Jó lenne tudni, hogy kihozta és miért ezt az értelmetlen rendelkezést, ráadásul senki sem tudott róla, sőt a postán sem láttam egyetlen ilyen tájékoztatót sem.

- A különféle szolgáltatóknál számtalan kóddal vagyunk azonosítva, nem tudom, a személyi igazolvány száma szerepel-e köztük, s vajon most újabb embereket alkalmaznak majd azért, hogy a számot beazonosítsák? Remélem, nem az lesz a következő ötlet, hogy a postáskisasszonyt arra köteleznék: nézze meg a személyimet, vajon nem más helyett fizetem-e be a díjakat?! – panaszolta Bárkányi Ferencnényíregyházi olvasónk.

A problémával Tomecskó Tamást, a Magyar Posta Zrt. sajtószóvivőjét keressük meg.

Kapcsolódó cikkek:

  • Ha csekket ad fel, vigyen igazolványt
    Lejárt a türelmi idő: a befizetések egy részénél igazolni kell a személyazonosságot. Az uniós jogszabály magyarországi alkalmazásában április 1-jéig tartott a bevezető időszak.

  • Hatályos lett a pénzmosás elleni új szabályozás
    Hatályba lépett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló törvény, amely uniós irányelveken alapul.

  • Csekk a bukszában
    Mindig kitalálunk valamilyen új kifejezést a társadalmi-gazdasági változások eredményeképpen.


    • - Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!