Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.29. 15:48

Vitézi sírkő Kisárdán dr. Béres József emlékére

<p>Kisárda - A síremlékének elkészítésekor az a cél vezérelt bennünket, hogy hűen atyám szelleméhez a mű legyen nemes anyagból, de ne legyen csillogó – fogalmazott a kutató fia. A síremlékbe az „örökké adó kezet”, a Béres Rt. emblémáját vésték. <dia width="900" height="700" alt="Vitézi sírkő Kisárdán dr. Béres József emlékére 2008.03.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vit_zi_s_rk__337__Kis_rd_n_dr__B_res_J_zsef/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vitézi sírkő Kisárdán dr. Béres József emlékére 2008.03.29." /></a></dia></p>

Ünnepélyes, ám egyben szomorú eseményt rendeztek szombaton a kisvárdai temetőben, ahol a Történelmi Vitézi Rend szervezésében síremlék avatásával emlékeztek a 2006. március 26-án elhunyt rendtárs, vitéz dr. Béres József Széchenyi-díjas kutatóra.

A neves férfiút a Rend 2005-ben saját jogon, a II. világháborúban szerzett érdemei alapján avatta vitézzé. A Béres-cseppek atyja 2006. március 25-én, egy nappal halála előtt vehette át a Történelmi Vitézi Rend Aranykeresztjét.

A sírkőavatáson a család nevében ifj. vitéz dr. Béres József beszédében egyebek között aláhúzta, édesapjának megadatott, hogy nemcsak kő őrzi emlékét, hanem tíz- és százezrek áldják nevét híres cseppjeiért.

– Apám szűkebb pátriája Anarcstól Záhonyon át Kisvárdáig ugyancsak élen jár abban, hogy napról napra megújulhasson szellemi nagysága – emelte ki a szónok, hozzátéve:

– Azonban nemcsak a szülőföld hálás a tudósnak, hanem az egész nemzet is, hiszen nemrégiben a Búza Barna által – még a tudós életében elkészített – Béres-szobor bekerült az orvostudományi múzeumba a nemzet nagy gyógyítóinak panteonjába. Amint az ismert, a kutató nevét – még életében – felvette a záhonyi középiskola kollégiuma, emlékét volt kisvárdai munkahelyén a kísérleti gazdaságban emléktábla, míg Anarcson (ahol ugyancsak éveken át élt és dolgozott) az iskolában tanterem őrzi nevét.

Dr. Béres József munkásságát a róla elnevezett gyógyszeripari cég budapesti székházában számos relikvia idézi fel, s ugyancsak Béres-gyűjteményt terveznek kiállítani a Béres Rt. szolnoki gyárában.

– A síremlékének elkészítésekor az a cél vezérelt bennünket, hogy hűen atyám szelleméhez a mű legyen nemes anyagból, de ne legyen csillogó – fogalmazott a kutató fia.

A síremlékbe az „örökké adó kezet”, a Béres Rt. emblémájává vált motívumot vésték.

 - Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!