Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.30. 09:16

Viharos falugyűlés egyhangú döntéssel Vasmegyeren

<p>Vasmegyer - Nemet mondtak a körjegyzőségre a vasmegyeri önkormányzat tagjai azon a falugyűlésen, amit szombat este hívtak össze azért, hogy megvitassák a felmerült lehetőséget a Kékkel közös körjegyzőségről. A tornaterem zsúfolásig megtelt, és közel 300 helybeli érkezett a gyűlésre. <dia width="900" height="700" alt="Viharos falugyűlés egyhangú döntéssel Vasmegyeren 2008. 03. 30."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Viharos_falugy__369_l_s_egyhang__d_nt_ssel_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Viharos falugyűlés egyhangú döntéssel Vasmegyeren 2008. 03. 30." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-080330vasmegyer_ps_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Rendőrök és polgárőrök biztosították az iskola környékét, ugyanis korábban olyan pletykák keltek szárnyra, hogy más településről odaszállított emberekkel veretik szét a falugyűlést, ha nem megfelelő döntés születne.

A faluönkormányzata (ahogy az országban nagyon sok település) csak úgy tudna kiadásokat csökkenteni, és plusz forráshoz jutni, ha társul más kistelepülésekkel. Ezért vetődött fel annak lehetősége, hogy hozzanak létre Kékkel közösen körjegyzőséget. Így több millió forint maradhatna a közös kasszában, aminek bőven lenne helye. Csakhogy a Vasmegyerért tenni akaró fiatalok úgy gondolták (látva a korábban létrejött Öregek otthona társulásának sorsát, az át sem adott, de bizonytalan sorsú víztársulás sorsát) hogy nem kellene mindenben társulni, ugyanis a közös vagyon fölött az elosztást végző gesztort mindig a nagyobb település adja, így megeshet, hogy inkább maga felé hajlik a keze. Ráadásul Vasmegyeren több vállalkozás is működik, így a biztos munkahely mellett adóbevételek is gazdagítják a falut.

Vasmegyer el tudja tartani magát! – tartják a fiatalok. A helyieket megkérdezve 600 aláírást gyűjtöttek, ami alapján bizonyították, hogy a felnőtt korú lakosság közel fele biztosan nemet mond a körjegyzőségre. A polgármester Vass Imre miután ismertette a társulás lehetőségeinek feltételeit, meghallgatta a fiatalok felvetéseit. A heves indulatok között folyó vita során a képviselő testület tagjait felszólították, nyilatkozzanak, akarják-e hogy a lakosság akarata ellenére társuljanak Kékkel? A fórumonBeszterec és Kék polgármestere is jelen volt és szót kapott. A helyi képviselők nem kívántak a többség akaratával szembeszállni.

Bár nem képviselő testületi ülés, hanem falugyűlés volt, miután minden képviselő jelen volt, nem volt akadálya annak, hogy szándékukat kifejtsék. Végül a polgármester úr nyílt, kézfeltartásos szavazásra szólította a képviselőket, akik egyhangú NEM-et mondta a társulásra, így végül tapsvihar közepette rekesztették be a falugyűlést, és Vasmegyer nem társul Kékkel.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!